Ziekteverzuim in de zorg stijgt naar recordhoogte
vrijdag 12 februari 2021
Hoe langer de coronacrisis, des te hoger de werkdruk voor het zorgpersoneel. En dat blijkt uit de nieuwste cijfers rond het ziekteverzuim: nog nooit is deze zo hard gestegen als in het afgelopen kwartaal. “We zitten vast in een vicieuze cirkel.”
Het ziekteverzuim is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name in verpleeg- en verzorgingshuizen ongekend hoog: 8,2 procent. Het CBS zegt de reden voor de ziekmeldingen niet bij te houden, maar benadrukt dat de coronacrisis wel degelijk een rond speelt.
De coronacrisis speelt eigenlijk twee rollen. Enerzijds wordt de stijging veroorzaakt door werknemers die het virus hebben opgelopen en werknemers die thuis moeten wachten op een testuitslag, zegt Bianca Buurman van de Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgden. “Maar anderzijds neemt ook het langdurig ziekteverzuim toe. Dit zijn mensen die uitvallen als gevolg van een hoge werkdruk.”
Vicieuze cirkel
Het ziekteverzuim van de ene zorgmedewerker zorgt voor extra werklast bij de andere zorgmedewerker. Buurman spreekt van een vicieuze cirkel, waarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel onder het zorgpersoneel ervoor zorgt dat men soms te lang en intensief doorwerkt, met alle gevolgen van dien. “Je ziet dat mensen continu een tandje bijschakelen en extra uren draaien. Dat maakt het erg lastig om uit deze vicieuze cirkel te raken.”
Daling
Het CBS spreekt van het hoogste ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers in achttien jaar tijd. Het gemiddelde ziekteverzuim kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar uit op 4,9 procent. Toch is het verzuim niet in iedere sector gestegen: bij overheidsorganisaties is juist sprake van een opvallende daling. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, vermoedt dat dit te maken heeft met het feit dat de sector sinds de virusuitbraak in maart vrijwel geheel thuiswerkt, waardoor de kans op besmettingen op het werk aanzienlijk lager ligt.