ING schrapt kantoren én banen
vrijdag 26 maart 2021
ING Bank gaat opnieuw saneren. Meer dan de helft van de vestigingen gaat op slot, een besluit dat ten koste zal gaan van minstens 440 banen. De maatregel komt volgens de bank door de coronacrisis, maar ook door de veranderende behoefte van de klant.
Zo’n 69 Nederlandse ING-kantoren gaan binnen nu en juli 2022 definitief op slot. De overige 59 kantoren zullen worden omgezet in zogeheten ING-huizen, waar klanten terecht zullen kunnen voor financieel advies en vragen over bankzaken.
Het besluit betekent niet dat klanten van ING voortaan op maar 59 plekken voor advies terecht kunnen. De bank kondigt namelijk aan fors te gaan inzetten op servicepunten, de locaties in winkels zoals Bruna en Primera waar het personeel een training heeft gevolgd om klanten van ING bij te staan. Het aantal servicepunten wordt met 75 locaties uitgebreid van 246 naar 321 locaties.
“Steeds meer zaken waarvoor je vroeger een bankkantoor bezocht, zijn tegenwoordig makkelijk digitaal te regelen. Toch is en blijft voor een grote groep klanten persoonlijk contact essentieel en onmisbaar”, zegt Ruud van Dusschoten, CEO van ING Nederland, “en dat bieden wij met ons landelijk dekkende netwerk van 380 kantoren en servicepunten.”
Personeel
De afname van het aantal kantoren en de overstap naar getraind Bruna- en Primera-personeel betekent eveneens een afname van het huidig ING-personeelsbestand. Zo’n 240 banen zullen verdwijnen bij de kantorenorganisaties en nog eens 200 bij bedrijfsonderdelen die zich toespitsen op klantenadvies. ING zegt de vertrekkende medewerkers “zoveel mogelijk” naar een nieuwe baan binnen of buiten de bank te willen begeleiden.
Trend
De nieuwe sanering is het vervolg op een eerder besluit van afgelopen zomer, toen ING aankondigde een kwart van de kantoren te gaan sluiten. Daar komt nu dus het sluiten van nog eens 69 kantoren bij. In december kondigde ING, waar 80 procent van de medewerkers momenteel vanuit huis werkt, aan het mogelijke terugschroeven van het aantal kantoren te onderzoeken, net als de mogelijkheid tot thuiswerken ná de coronacrisis. Afgelopen maand kondigde ook Rabobank aan een groot aantal kantoren binnen de komende vijf jaar te gaan sluiten.
Energielabel
De trend van de gesloten kantoren heeft niet alleen met de coronacrisis en de groeiende noodzaak en populariteit van het thuiswerken te maken, maar ook deels met het energielabel. Kantoren moeten vanaf 1 januari 2023 minimaal het energielabel C hebben, maar duizenden panden voldoen momenteel niet aan de voorwaarden. Meer dan de helft van de Nederlandse ondernemers zou hierdoor mogelijk binnen de komende drie jaar hun niet energiezuinig kantoor moeten verlaten.