Nieuwe blunder Belastingdienst: arbeidsmigranten ontvangen jarenlang duizenden euro’s teveel
maandag 1 maart 2021
Het gaat weer eens mis bij de Belastingdienst. De instantie keert namelijk al jarenlang duizenden euro’s teveel aan toeslagen uit aan arbeidsmigranten, omdat de gegevens over laatstgenoemden vaak incompleet zijn. En dat terwijl de fout al sinds 2016 bekend is.
Ben je een ouder met kinderen onder de 18 jaar en krijg je kinderbijslag, dan ontvang je ook automatisch het kindgebonden budget, oftewel de KGB-toeslag. Dit geldt ook voor arbeidsmigranten. De Belastingdienst behandelt een arbeidsmigrant echter te vaak als alleenstaande, terwijl hij of zij wel degelijk een partner heeft in het thuisland en dit ook heeft aangegeven bij de aanvraag van de kinderbijslag. Het gevolg: een bedrag tot 3.240,- euro aan onterecht uitbetaalde KGB-toeslag.
Zo’n 15.000 arbeidsmigranten in het buitenland ontvingen het afgelopen jaar de KGB-toeslag. Berekeningen tonen dat een derde van deze groep als alleenstaande ouder zijn behandeld, met als gevolg dat dus 5.000 arbeidsmigranten onterecht een bedrag maximaal 3.240,- euro extra per jaar hebben ontvangen. De Belastingdienst grijpt op dit moment pas in als de partner van de arbeidsmigrant ook naar Nederland komt en zich bij een gemeente inschrijft. De alleenstaande status van de originele arbeidsmigrant verdwijnt, en met terugwerkende kracht ook het recht op de KGB-toeslag. De onterecht ontvangen toeslag moet vervolgens binnen twee jaar worden terugbetaald.
Ellende
Het plotselinge terugbetalen zorgt echter voor problemen. “Heb je weinig inkomen maar wel twee kinderen en een niet-werkende moeder, dan is binnen twee jaar een paar duizend euro terugbetalen niet te doen,” zegt belastingadviseur Danuta Schreuder. Ze beweert dat steeds meer arbeidsmigranten helemaal geen toeslagen meer willen, omdat het volgens hen meer ellende dan gemak oplevert.
De Belastingdienst erkent dat het probleem al jarenlang speelt. De oorzaak zou liggen in het geautomatiseerde proces van het toekennen van regelingen. De gegevens van arbeidsmigranten zijn echter lang niet altijd compleet, met als gevolg dat het dus regelmatig fout gaat.
Foutenfestijn
Pieter Omtzigt, de CDA-kamerlid die zich al jarenlang inzet in de strijd tegen de toeslagenaffaire van dezelfde Belastingdienst, noemt de fout bizar. Hij zegt dat er speciale aandacht nodig is voor mensen die tijdelijk in Nederland verblijven en werken. “Al is het maar omdat het terugvorderen van onterechte of te hoge voorschotten uit buitenland ingewikkeld en vaak onmogelijk is.”
Omtzigt noemt de nieuwste fout het zoveelste voorbeeld dat er teveel misgaat bij de Belastingdienst. Signalen dat er wel degelijk iets misgaat, worden zelden tot niet opgepakt. “Niet van de migranten die waarschuwen, niet van de eigen medewerkers die waarschuwen en zelfs niet naar aanleiding van interne rapporten.”