Nieuwe wet moet voorgoed een einde maken aan loondiscriminatie
vrijdag 5 maart 2021
Gelijk loon voor mannen en vrouwen voor hetzelfde werk is een stap dichterbij. De Europese Commissie presenteert een nieuw wetsvoorstel dat loondiscriminatie definitief een halt moet toeroepen. “Gelijk werk verdient gelijke beloning.”
Het recht op gelijke beloning is al in 1957 verankerd in het Verdrag van Rome. Toch blijkt de loonkloof in de praktijk tussen man en vrouw behoorlijk groot: werkende mannen verdienen in de Europese Unie gemiddeld 14,1 procent meer voor hetzelfde werk dan vrouwen. In Estland en Letland verdienen mannen zelfs 20 procent meer. Ook in Nederland (14 procent) wordt er volgens het Europees Comité voor Sociale Rechten te weinig gedaan om de loonkloof te dichten.
De Europese Commissie hoopt aan deze ongelijke behandeling voorgoed een einde te maken. Het wetsvoorstel gaat bedrijven dwingen de lonen transparant te maken. Werkgevers zullen worden verplicht looninformatie jaarlijks te publiceren. Bovendien mogen zij sollicitanten volgens de wet niet langer naar vorige salarissen vragen en moeten zij nog vóór het sollicitatiegesprek aangeven wat het startniveau en de loonvooruitzichten zijn.
Boete
Het wetsvoorstel wil bovendien maatregelen introduceren waarmee werknemers de discriminatie kunnen aanvechten en alsnog misgelopen inkomsten kunnen opeisen. Ga je straks solliciteren, dan krijg je in de beoogde nieuwe wet het recht op informatie over de hoogte van het loon in vergelijking met het gemiddelde loon voor hetzelfde werk én over hoe deze is verdeeld over man en vrouw.
Werkgevers moeten in de toekomst gaan aantonen dat loondiscriminatie in hun organisatie niet aan de orde is. Het desbetreffende EU-lidstaat moet dit gaan monitoren en boetes gaan opleggen aan bedrijven die toch verschil in loon uitbetalen tussen man en vrouw.
Terugvechten
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, mikt met het wetsvoorstel op een definitief einde van de loondiscriminatie in alle EU-lidstaten. “Gelijk werk verdient gelijke beloning, en gelijke beloning vereist transparantie. Vrouwen moeten weten of hun werkgevers hen eerlijk behandelen. Daar waar het niet het geval is, moeten zij de macht hebben om terug te vechten en hun recht te halen.”
Twee jaar
Het wetsvoorstel moet nog eerst goedgekeurd worden door zowel het Europees Parlement als de 27 regeringsleiders van de EU-lidstaten. Is dat het geval, dan krijgen de lidstaten twee jaar de tijd om het voorstel in de nationale wetgeving door te voeren.