Nieuwjaar of Chinees Nieuwjaar? Bij dit bedrijf kies je je eigen feestdagen
maandag 15 maart 2021
Liever vrij met Chinees Nieuwjaar dan op Nieuwjaarsdag? Of liever vrijaf met het Suikerfeest dan met Pinksteren? Tal van medewerkers zouden liever de nationale feestdagen willen inwisselen voor de feestdagen binnen hun cultuur of religie. Unilever komt deze werknemers tegemoet. “Waarom zijn we niet vijf jaar geleden al op dit idee gekomen?!”
De Nederlandse vestigingen van Unilever zijn de eersten die gebruikmaken van het zogeheten Interchangeable Holidays Policy, het recht om jaarlijks drie nationale feestdagen te ruilen met feestdagen die de werknemer in kwestie liever zou willen vieren. België is van plan het flexibele feestdagenbeleid nog dit jaar over te nemen.
“Nederlandse officiële feestdagen zijn niet voor iedereen belangrijk”, legt communicatiemanager Marlous den Bieman uit. “Hindoes vieren op 4 november misschien liever Diwali, terwijl werknemers van joodse afkomst liever met Chanoeka een dag vrijaf nemen. Wil je ruilen, dan bespreek je dat met je leidinggevende en je team, zodat zij ervan op de hoogte zijn en weten dat je die dag niet bereikbaar bent.”
Afstemming
Het idee is uit de koker gekomen van recent gestarte trainees die zich hebben gebogen over diversiteit en inclusie. Het idee is opgepakt door HR. Binnen een maand stond er een plan op papier, vertelt HR-manager Sabine van Wijck. “We hebben wel contact gehad met management op onze verschillende locaties. Zeker voor onze fabriekslocaties vergt zo’n regeling iets meer afstemming vanwege het werken in ploegendienst en de aard van de werkzaamheden.”
Enthousiast
Van Wijck zegt geen zicht te hebben op het aantal verzoeken. Ze geeft wel aan dat de mogelijkheid “met veel enthousiasme” is ontvangen, “dus we verwachten zeker dat medewerker en leidinggevende het er al over hebben gehad”.
“De enthousiaste reacties zijn het al meer dan waard”, vult Den Bieman aan. “Waarom zijn we niet vijf jaar geleden al op dit idee gekomen?!”