Thuiswerk productiever dan werk op kantoor
maandag 22 maart 2021
Meer dan de helft van de werknemers zegt thuis productiever te zijn dan op kantoor, blijkt uit het onderzoek We Werken Thuis. Een overgrote meerderheid wil dan ook na de coronacrisis vanuit huis blijven werken.
Ruim 40.000 medewerkers zijn tussen april en december naar hun ervaringen gevraagd in het onderzoek We Werken Thuis, een samenwerkingsverband tussen onder andere het Center for People and Buildings (CfPB), TU Delft en TU Eindhoven. De vragen hadden onder meer betrekking op de (communicatie-)technologie, de sociale interactie binnen de organisatie en de ervaren productiviteit van thuiswerkers.
De antwoorden zijn bij het laatste onderwerp opvallend. Een meerderheid van de 40.000 werknemers zegt thuis namelijk productiever te zijn dan op kantoor. Ze geven het thuiswerken een 7,7 als cijfer, daar waar de productiviteit op kantoor in 2019 nog met een 6,7 werd beoordeeld. “We zien een sterk verband tussen een hogere productiviteit en tevredenheid over thuiswerken”, zegt CfPB-onderzoeker Bartele Hoekstra, “en tussen de ervaren productiviteit en de mogelijkheid om thuis geconcentreerd te kunnen werken.”
Kielzog
De uitkomst van het onderzoek is volgens Hoekstra van groot belang voor werkgevers—met name bij het bewaken van de werk-privébalans bij de werknemers. “Het doel is om organisaties en medewerkers praktische handvaten te bieden. We willen kennis verschaffen over de wijze waarop je thuiswerken het beste kunt implementeren. Dat is ook na de coronacrisis het geval, want uit ons onderzoek komt naar voren dat zowel organisaties als medewerkers verwachten dat ze in de toekomst meer gebruik zullen gaan maken van thuiswerken.”
Hoekstra doelt hiermee op de 82 procent respondenten die aangeven na corona vaker te willen thuiswerken. Zo’n 87 procent van de ondervraagden staat welwillend tegenover één of twee verplichte thuiswerkdagen.
Verslaving
Al dat thuiswerken blijft echter niet zonder gevaar. De sociale interactie met collega’s blijkt nog altijd een hard gemis, terwijl de kans op werkverslaving alsmaar dreigt toe te nemen. Een grote groep werknemers kan het werk thuis moeilijker loslaten of heeft het gevoel dat het werk nooit af is—een verslaving met hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen en een mogelijke burn-out als gevolg.