Vrouwen kampen met geweld en intimidatie op het werk, kabinet doet ‘te weinig’
maandag 8 maart 2021
Werkgevers en regeringen doen niet genoeg om intimidatie en geweld tegen vrouwen op de werkvloer te stoppen, zegt het Europese Verbond van Vakverenigingen (ETUC). Vakbond FNV roept het aankomende kabinet op direct stappen te ondernemen.
De ETUC trekt vandaag op deze Internationale Vrouwendag rigoureus aan de bel. Onderzoek toont namelijk dat slechts één op de zes werkgevers actie onderneemt tegen online intimidatie van vrouwen. Zo’n 84 procent van de Europese vakbondsleiders vindt bovendien dat er geen adequate wetgeving is in de strijd tegen intimidatie en geweld.
Een van de weinige strijdmiddelen is een verdrag van de internationale arbeidsorganisatie (ILO), dat in 2019 door werkgevers én regeringen is opgesteld met als doel ‘de uitbanning van geweld en intimidatie in de wereld van werk’. Het Nederlandse kabinet heeft dit verdrag nog altijd niet ondertekend, tot grote frustratie van FVN-vicevoorzitter Kitty Jong. “De cijfers verbazen mij dan ook niet. Wij roepen het volgende kabinet op deze stap wél te nemen.”
Onzichtbaar
Vrouwen voelen zich volgens Jong vaak onveilig op de werkvloer. Dat onveilige gevoel is volgens haar sinds de uitbraak van het coronavirus alleen maar groter geworden. Bijna driekwart van de Nederlanders is bang voor een besmetting op het werk, omdat leveranciers en klanten zich lang niet altijd aan de voorzorgsmaatregelen houden.
“Jonge vrouwen staan vaak in de frontlinie,” zegt Jong. “In zorg en welzijn, in het onderwijs en in winkels. Soms hebben zij ook te maken met online intimidatie waar nauwelijks zicht op is. Dit durven zij vaak niet aan te kaarten, omdat de angst groot is om hun baan kwijt te raken—zelfs als de werkgever een vertrouwenspersoon heeft aangesteld. Het ondertekenen van de ILO-conventie geeft meer handvatten om deze problematiek aan te pakken.”