Albert Heijn doet teamleiders en assistent-supermarktmanagers in de ban
maandag 19 april 2021
Supermarktketen Albert Heijn voert volgende week een grote reorganisatie in. Zo’n 7.500 managers ruilen noodgedwongen hun baan in voor een lagere functie binnen de bedrijfsketen. De reacties zijn niet mals. “Het gaat alleen maar om geld, geld, geld.”
Supermarkten van Albert Heijn hebben één of twee assistent-supermarktmanagers en tussen de vijf en tien teamleiders in huis. Die functies komen per maandag 26 april te vervallen. De 600 assistent-supermarktmanagers moeten voortaan aan het werk als manager of winkelcoördinator, terwijl zo’n 7.000 teamleiders verder gaan als shiftleiders. De nieuwe functies zijn, net als de salarissen, lager dan de huidige. Teamleiders kunnen wel doorstromen naar de functie van manager of winkelcoördinator, mits zij in staat zijn te concurreren met de huidige assistent-supermarktmanagers.
De lagere functies en salarissen zijn “geen kostenreductie”, zegt Sonja Boelhouwer, directeur winkels bij Albert Heijn. Ze benadrukt dat medewerkers worden gecompenseerd voor het lagere salaris dat ze vanaf maandag krijgen, al wordt deze persoonlijke toeslag na één jaar schematisch afgebouwd. “Is er tegen die tijd een verschil met het huidige salaris, dan krijgen zij een persoonlijke toeslag zodat ze er niet op achteruit gaan.”
Achteruitgang
Vakbond FNV erkent dat de werknemers er “niet op achteruit” gaan, maar constateert tegelijkertijd dat een deel er “minder op vooruit” gaat. Toekomstige loonverhogingen in een nieuwe cao worden voor werknemers tot 50 jaar namelijk voor een deel afgehaald van hun persoonlijke toeslag.
Jonge werknemers tot 35 jaar worden het hardst geraakt door de afbouw van die persoonlijke toeslag: twee derde van het geld dat ze er in het geval van een cao-loonsverhoging bijkrijgen, moet direct weer worden ingeleverd. Bij werknemers tussen de 35 en 44 jaar en medewerkers tussen de 45 en 49 jaar gaat het respectievelijk om de helft en om een derde van de toeslag. “Dat is achteruitgang”, zegt FNV-bestuurder Michiel Al, “want je gaat niet volledig mee in de cao-loonsverhoging”.
Een cao-loonsverhoging lijkt overigens nog ver weg. De vorige is per juni 2020 afgelopen, terwijl de onderhandelingen over een nieuw cao stroef verlopen.
Waardering
Medewerkers reageren tegenover RTL Z teleurgesteld. “Ik wilde graag naar een hogere functie, maar ik ben afgewezen door Albert Heijn. Ik ben 100 procent beschikbaar, maar zij vonden van niet”, zegt een van de werknemers. “Het gaat alleen maar om geld, geld, geld. Je bent als personeel alleen maar een kostenpost.”
Albert Heijn zegt haar “uiterste best” te hebben gedaan “om ervoor te zorgen dat er veel meer doorgroeiperspectief is voor onze medewerkers. De verandering is niet makkelijk, maar dat betekent absoluut niet dat collega’s hun baan kwijtraken of er in financiële waardering op achteruit gaan.”