Bedrijfskantine wordt mogelijk 'Kantine To Go'
maandag 26 april 2021
Geen cateraars die binnen een uur honderden werknemers een lunch moeten aanbieden, maar een onbemande ‘Kantine To Go’ waar men zelf een maaltijd kan pakken en afrekenen. Cateraars onderzoeken samen met bedrijven de mogelijkheden van de kantine van de toekomst.
De coronacrisis heeft niet alleen het leven van de kantoormedewerker, maar ook die van de cateraar op haar kop gezet. Zo’n vierduizend tot vijfduizend arbeidsplaatsen zijn het afgelopen jaar in de cateringbranche in rook opgegaan, terwijl de bekende cateraar Mise en Place de crisis niet heeft overleefd.
Cateraars die dat vooralsnog wel doen, zoeken volop naar alternatieven nu steeds meer duidelijker wordt dat thuiswerken een blijvertje is. Alle werknemers terug op kantoor zit er voorlopig niet in, dus valt er voor cateraars vooralsnog op kantoor minder omzet te behalen. Zij bekijken nu met klanten naar toekomstige werk- en lunchschema’s en hoe kantines hierin een bijdrage kunnen leveren.
Vergaderingen gaan in die toekomst mogelijk een grote rol spelen. “Je komt straks niet meer naar kantoor om de hele dag je mail weg te werken, maar om er te vergaderen. Dat is voor ons interessant, want eten en drinken is bij die meetings een verbindende factor”, zegt Jan Willen Hilbron, directeur Horeca & Hospitality bij cateringbedrijf Albron.
Kantine To Go
Een andere mogelijkheid is volgens Hilbron een onbemande lunchoplossing à la Albert Heijn To Go, waar verse en langer houdbare artikelen te verkrijgen zijn. “Je pakt wat je wil en rekent het zelf af. De gewone kantine blijft op drukke dagen open, maar op rustige dagen, bijvoorbeeld vrijdagen, kun je dan bij het onbemande deel terecht.”
Gemeenschap
Sodexo, dat het afgelopen jaar wegens de coronacrisis achthonderd banen heeft moeten schrappen, vestigt haar hoop op een zogeheten ‘community kitchen’, waar niet alleen gerechten worden bereid voor de werknemers in het desbetreffende pand, maar ook voor het personeel van nabijgelegen bedrijven. Laatstgenoemden zouden hun lunch vooraf via een app kunnen bestellen. Sodexo hoopt op deze manier “een sterkere band met de omgeving” te creëren.