Burn-outs duren steeds langer, behandeling ‘schiet tekort’
vrijdag 2 april 2021
Het aantal burn-outs en de gemiddelde duur van een burn-out nemen alsmaar toe, van 242 dagen in 2018 naar het huidige aantal dagen van 290. Ook de gebrekkige behandeling baart groten zorgen. “Het niet behandelen van een burn-out is inmiddels net zo effectief.”
Onderzoek van bedrijfssoftwarespecialist Capterra toont dat de helft van de thuiswerkers een zekere mate van een burn-out ervaart. Met name bij thuiswerkers uit het midden- en kleinbedrijf is de fysieke en emotionele belasting momenteel torenhoog. Burn-outklachten betekenen niet automatisch een burn-out, maar de klachten brengen de persoon in kwestie wel een stap dichter bij een daadwerkelijke burn-out.
Het aantal mensen met burn-outs én burn-outklachten steeg tussen 2014 en 2019 van 1 miljoen naar 1,3 miljoen. In totaliteit verzuimden zij in 2019 zo'n 11 miljoen dagen. Het zijn weliswaar cijfers van voor de coronacrisis, maar merken experts nu al dat de pandemie een toename van het aantal burn-outs én die van de gemiddelde duur van een burn-out in een stroomversnelling heeft gebracht. “Steeds meer werknemers maken zich zorgen over hun baan, financiën of de ingewikkelde thuissituatie”, zegt Ellen Botman, CEO van Happy Brian Clinics. “Het is bovendien zorgwekkend dat de behandelingsduur van het reguliere aanbod zó lang is, dat het niet behandelen van een burn-out inmiddels even effectief is.”
Wildgroei
De behandeling van een burn-out schiet volgens Botman ernstig tekort. Ze wijst op een wildgroei aan coaches en behandelaars “die het voor veel werkgevers lastig maakt om het kaf van het koren te scheiden. Het beroep burn-out-coach of -therapeut is immers geen beschermde titel: iedereen mag zich een behandelaar van burn-outs noemen.”
Recordhoogte
Mede door het stijgende aantal burn-outs was het ziekteverzuim in de afgelopen 17 jaar nog nooit zo hoog: in het laatste kwartaal van 2020 meldde 4,4 procent van de beroepsbevolking zich ziek. Met name in de gezondheidszorg is het ziekteverzuim de afgelopen tijd naar een recordhoogte gestegen.
Kostenpost
Het ziekteverzuim kost werkgevers miljarden. Daar waar de kosten van werkstress in 2017 nog 2,3 miljard euro bedroegen, was dat aantal een jaar later al gestegen naar 3,1 miljard. De bedragen over 2019 en 2020 zijn nog niet bekend, maar onderzoeksbureau verwacht dat de aantallen—zeker gezien de coronacrisis—fors zullen toenemen.