Even snel wat eten: het fysieke en mentale gevaar van de ‘coronalunch’
maandag 12 april 2021
Niet met het bord op schoot, maar met het bord achter het toetsenbord. De lunch vindt sinds de intrede van het thuiswerken voornamelijk achter de laptop plaats: tussen de meetings door of zelfs tijdens het vergaderen. “Je kan er letterlijk ziek van worden.”
Weg kantoor, weg kantines. Sinds het uitbreken van de coronacrisis werken we niet alleen thuis, maar lunchen we ook thuis. Tot groot verdriet van de cateringbranche: duizenden arbeidsplaatsen zijn in rook opgegaan, terwijl erkende bedrijven zoals Mise en Place het afgelopen jaar het loodje hebben gelegd.
De lunch komt voortaan voor de rekening van de thuiswerker. Of beter gezegd: de eetpauze gaat ten koste van zijn of haar tijd. De lunch is niet meer een vast tijdstip waarop wordt gegeten en gezellig wordt bijgepraat, maar een kortstondig moment van “even snel wat eten”; het liefst nog achter de laptop zodat het werk probleemloos kan worden voortgezet.
De Maag Lever Darm Stichting maakt zich grote zorgen over de huidige ‘coronalunch’. “Eet je achter je computer, dan ben je sneller afgeleid. Je merkt dan minder snel dat je vol zit”, zegt gezondheidsvoorlichter Marianne Rook. De spijsvertering moet hierdoor “harder aan het werk, want als je weinig tijd voor eten neemt, dan ben je niet bezig met wat je eet en hoe je het eet. Dat kan tot verstopping leiden. Zorg je niet goed voor je spijsvertering, dan kan je daar letterlijk ziek van worden.”
Brandstof
De eenzame coronalunch zorgt niet alleen voor fysieke gevaren, maar ook voor mentale complicaties, vertelt psycholoog Thijs Launspach. “De lunch is er om brandstof binnen te krijgen, om het hoofd leeg te maken en om te converseren met collega’s. Dat zorgt voor saamhorigheid. Stop je nu met thuiswerken om te lunchen, dan voel je je eenzaam en niet prettig, dus zoeken we naar afleiding door verder te werken.”
Doorwerken klinkt productief, maar dat is het volgens Launspach juist niet. “Werk je te lang door, dan word je uiteindelijk minder productief. Het is heel belangrijk om een lunchpauze en ook andere korte pauzes te nemen.”
Deluxe
Launspach adviseert thuiswerkers om, net als hijzelf, minstens één werkdag uitgebreid te lunchen. “Even respijt van het scherm. Een salade of luxe broodje. Een kopje koffie van dat leuke tentje erbij of een soepje van het restaurant in de buurt—het liefst met de neus in de zon. Lunchen kan, ook in je eentje, best gezellig zijn.”