Gevangenismedewerkster Roermond ontslagen na verboden relatie
woensdag 21 april 2021
Een medewerkster van de gevangenis in Roermond is op staande voet ontslagen vanwege een relatie met een gevangene. Het is bij de gevangenis het tweede ontslag wegens ‘ongeoorloofd contact’ dat binnen een maand aan het licht komt.
De medewerkster is op vrijdag 2 april ‘ontslag verleend’ toen de gevangenisdirectie ontdekte dat de vrouw een relatie had of heeft gehad met een gedetineerde die de laatste fase van zijn straf uitzat. Veelvuldig ongeoorloofd contact met een gedetineerde wordt gezien als een integriteitsschending. De vrouw heeft de relatie bekend bij de directie en is sindsdien per direct “met in achtneming van de wettelijke opzegtermijnen ontslagen”, aldus een woordvoerder.
De vrouw verlaat met lege zakken de gevangenis. Ze ontvangt geen transitievergoeding en heeft volgens de gevangeniswoordvoerder, los van de wettelijk verplichte uitkeringen, “geen recht op bijvoorbeeld wachtgeld”. De gevangene met wie de medewerkster de relatie was aangegaan, zit inmiddels het laatste deel van zijn straf in een andere gevangenis uit.
Moordproces
Twee weken eerder meldde 1Limburg dat een complexbeveiliger eveneens bij de gevangenis in Roermond wegens ongeoorloofd contact is ontslagen. De gevangenismedewerker zou in juni 2020 een editie van De Limburger voor een gedetineerde hebben bewaard en naar zijn cel hebben bezorgd. De gedetineerde was op dat moment betrokken in een proces rondom een moord en was benieuwd wat er over hem en de zaak werd geschreven.
Het incident werd door bewakingscamera’s vastgelegd. Een vermoeden dat er smokkelwaar in de krant zat, bleek na een grondige zoektocht in de cel ongegrond. De medewerker werd desalniettemin op staande voet ontslagen, mede omdat de werknemer ook “zonder reden veelvuldig zijn post” verliet en niet “volgens de dienstinstructies” heeft gehandeld, aldus de gevangeniswoordvoerder.
Schikking
De complexbeveiliger vocht zijn ontslag aan. De zaak zou in december door de kantonrechter worden behandeld, maar vlak voor de zitting werd deze alsnog ingetrokken. De gevangenisdirectie zegt dat de ex-medewerker zijn ontslag met terugwerkende kracht had geaccepteerd, maar laatstgenoemde beweert een schikking te hebben getroffen en een vergoeding te hebben ontvangen.