Grenswerkers krijgen mogelijk gratis coronatestbewijs
vrijdag 16 april 2021
Vakbond FNV roept demissionair minister Hugo de Jonge op om de 50.000 werknemers die in het grensgebied van Nederland en Duitsland wonen en werken van gratis coronatestbewijzen te voorzien. “Het is te gek voor woorden dat grensarbeiders hier een substantieel deel van hun loon voor moeten gebruiken.”
Grensarbeiders worden volgens FNV financieel gedupeerd doordat de GGD geen testbewijzen versterkt, terwijl deze wel door de Duitse overheid worden verplicht. De werknemers moeten noodgedwongen uitwijken naar commerciële bureaus voor testbewijzen, die over heel de maand ook nog eens “duizenden euro’s” kosten. “Te gek voor woorden”, vindt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.
“Het kan niet zo zijn dat grensarbeiders, onder wie veel arbeidsmigranten, in de handen worden gedreven van dure commerciële testbureaus die wél een bewijs verstrekken.” Jong betreurt het dat deze werknemers voor het verkrijgen van zo’n test “een substantieel deel van hun loon” moeten gebruiken. “Dé oplossing is dat minister De Jonge de GGD-instellingen opdracht geeft om grensarbeiders standaard een gratis en een in het Duits opgesteld testbewijs te leveren.”
Forse boetes
De Duitse overheid voert sinds 6 april actief controles aan de grens. Nederland wordt als een hoog risicogebied beschouwd, dus mag men alleen de grens over in het bezit van een negatieve, in het Duits opgestelde coronatestuitslag die niet ouder is dan 72 uur. De boetes kunnen volgens FNV bij afwezigheid van zo’n testuitslag oplopen tot “25.000,- euro”.
Gelijke behandeling
Een coronatest kost bij een commercieel bedrijf tussen de 60,- en 150,- euro. Een testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur, dus moeten er per week minimaal twee testen worden afgenomen. Per maand kan het bedrag aan afgenomen coronatesten dus oplopen tot 1.200,- euro per persoon.
Dat bedrag is te hoog, vinden de vijf Euregio’s. Zij roepen zowel de Duitse als Nederlanse overheid op de situatie gezamenlijk op te lossen, en pleiten ervoor dat “Nederlandse én Duitse grenswerkers hetzelfde behandeld worden als werknemers in Duitsland en Nederland” en dus “geen kosten hoeven te maken bij verplichte testen”.