Grote zorgen over ‘gluurapparatuur’ bij thuiswerken
vrijdag 9 april 2021
Allemaal leuk en aardig, dat thuiswerken, maar hoe zorg je er als werkgever voor dat je personeel ook daadwerkelijk het werk uitvoert? Nederlandse bedrijven denken massaal de oplossing te hebben gevonden: monitoringssoftware om de werknemer in de gaten houden. Vakbonden CNV en FNV maken zich grote zorgen.
De vraag naar monitoringssoftware voor medewerkers neemt sinds het uitbreken van de coronacrisis fors toe: de vraag is afgelopen kwartaal met 58 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, toen thuiswerken nog niet de norm was. Werkgevers kunnen met dit type software controleren wat de medewerkers exact uitvoeren en dit tot in detail bijhouden, bijvoorbeeld door te kijken naar het aantal bewegingen met de muis of het aantal toetsaanslagen op het toetsenbord.
Vakbonden uiten grote zorgen over deze trend. “Mensen worden meermaals per dag gebeld met de vraag of ze wel aan het werk zijn”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Een rondvraag onder 1.200 CNV-leden leert dat 14 procent van de ondervraagden door de werkgever wordt gemonitord en gecontroleerd of ze wel thuis aan het werk zijn. “In andere gevallen wordt met software gemeten hoeveel toetsen ze aanslaan en of ze zijn ingelogd. Dit is in feite pure controle. Zo ervaren werknemers het ook.”
Vakbond FNV deelt deze zorgen. Zij ontvangt met name klachten uit de callcenterbranche, “maar ook in andere branches sluiten we niet uit dat het gebeurt”, zegt een woordvoerder. “We krijgen ook regelmatig klachten over werkgevers die hun werknemers onvoldoende vertrouwen en ze daarom vragen naar kantoor te komen.”
Lapimiddel
Werknemers hebben nog te weinig door dat het “best wel ver gaat wat er gebeurt”, zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dergelijke controlesoftware moet volgens de woordvoerder niet zomaar worden ingezet, tenzij de werkgever “de noodzakelijkheid en proportionaliteit kan onderbouwen” en pas nadat “andere mogelijkheden zijn verkend”.
“De manier waarop en waar we werken is veranderd, maar niet de criteria voor werkgeverschap”, aldus de woordvoerder. “Een werkgever kan niet opeens andere dingen eisen omdat de locatie is veranderd. Thuiswerken of niet: iedereen heeft recht op een veilige werkplek en autonomie. Is er sprake van wantrouwen, dan moet men kijken naar waar dat vandaan komt. Spyware is geen lapmiddel.”