In loondienst of zelfstandig aan de slag?
donderdag 1 april 2021
Voor veel mensen komt er een moment waarop ze bedenken of ze liever in loondienst willen blijven werken, of als zzp'er aan de slag gaan. De zekerheid van loondienst is in veel gevallen prettig. Aan de andere kant lonkt de vrijheid van het ondernemerschap en zijn de belastingvoordelen ook interessant om wat meer te verdienen dan bij het werken voor een baas. Hoe maak je de keuze?
1,1 miljoen zzp'ers
In Nederland zijn er meer dan een miljoen zzp'ers. Vaak hebben mensen zelf voor het ondernemerschap gekozen, maar er zijn ook sectoren waarin mensen liever in loondienst zouden werken maar alleen als zzp'ers aan de slag kunnen. Dit is onder andere het geval voor veel zelfstandigen in de bouw, logistiek en horeca. Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van opdrachten, het bijhouden van je administratie, facturen verzenden en nog veel meer. Een groot voordeel is dat jij je eigen tijd in kunt delen en veel invloed hebt op de inhoud van je werkzaamheden. Daarnaast zijn er een aantal interessante belastingvoordelen voor zzp'ers. Zo kun je al jouw zakelijke kosten aftrekken van je omzet, zoals de kosten voor een mobiel abonnement en relevante cursussen. Hierdoor verlaag je de door jou af te dragen inkomstenbelasting.
Werken in loondienst
Als werknemer in loondienst werk jij voor een bedrijf of overheidsorganisatie. Deze constructie levert je meer zekerheid op, omdat er sprake is van een arbeidsovereenkomst waarin onder andere jouw uren, de contractduur en het loon dat jij krijgt in ruil voor jouw werkzaamheden zijn vastgelegd. Daarnaast bouw je vakantiedagen, vakantiegeld en in veel gevallen ook pensioen op. Dit is tegenwoordig echter geen vanzelfsprekendheid meer, dus het kan zijn dat je naast je baan zelf extra geld apart moet zetten voor het opbouwen van voldoende pensioen. Bij het werken in loondienst ben je verzekerd voor ziekte en werkloosheid en kun je aanspraak maken op een sociaal vangnet. Wat voor sommigen een voordeel is en voor anderen een nadeel, is dat er vaak sprake is van gezag en controle omdat je werkt onder leiding en toezicht.
Parttime in loondienst en ondernemen
Het is natuurlijk ook mogelijk om een combinatie te maken tussen het avontuurlijke van ondernemen en de zekerheid van loondienst. Door parttime in loondienst te gaan weet je bijvoorbeeld zeker dat je jouw huur en boodschappen kunt betalen, maar is er ook de ruimte om aan je eigen bedrijf te werken. Wanneer je gebruik wilt maken van belastingvoordelen is het wel belangrijk om te weten dat je minimaal 1.225 uur per jaar - en de helft van je volledige werktijd - aan je onderneming moet besteden om in aanmerking te komen voor aftrekposten als zelfstandigenaftrek. Dit komt neer op minimaal 25 uur per week. Schrijf je in voor de vacatureservice om op de hoogte te blijven van (parttime) posities die mogelijk aansluiten bij jouw ondernemerswensen.