Steeds meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
woensdag 28 april 2021
De helft van de Nederlanders die het afgelopen jaar hebben besloten om meer en verder te leren, hebben gekozen voor een training of opleiding op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest. Dat moet ook, zeggen experts. “Was je vroeger loyaal, dan was je zeker van je baan. Dat is veranderd.”
De Nederlandse werknemer staat ook tijdens de coronacrisis niet stil. Bijna de helft (45 procent) heeft zich tijdens de coronacrisis laten bijscholen om meer kennis van de huidige werkzaamheden op te doen. Vooral hogeropgeleiden, zelfstandig ondernemers, zzp’ers en werknemers tussen de 18 en 49 jaar hebben het afgelopen jaar stappen gezet in hun persoonlijk kennen en kunnen.
Dat komt voor een groot deel door de coronacrisis, zegt hoogleraar positieve organisatiepsychologie Marianne van Woerkom. “Veel werknemers grijpen deze periode aan om meer na te denken over wat ze gelukkig maakt in hun werk en wat zij daarvoor nodig hebben. De coronacrisis betekent voor veel mensen een doorbreking van de vaste routine. Die verandering nodigt uit tot reflectie op wat belangrijk is en wat gelukkig maakt.”
Tegelijkertijd is de groeiende interesse in persoonlijke ontwikkeling “een trend die al jaren gaande is”, zegt Van Woerkom. Ze spreekt van “een nieuwe generatie werknemers die het niet alleen belangrijk vinden dat ze met hun werk geld verdienen, maar ook dat ze een loopbaan vinden die bij hen past.”
Toegevoegde waarde
Persoonlijke ontwikkeling wordt niet alleen steeds populairder, maar vooral steeds belangrijker. “Voorheen deed het er als werknemer vooral toe of je je werk goed deed. Functioneerde je goed en was je loyaal, dan was je zeker van je baan. Dat is veranderd”, zegt hoogleraar psychologie Jaap van Muijen. “Werkgevers vragen steeds vaker wat je toegevoegde waarde is. Die vraag kun je alleen beantwoorden door jezelf te blijven ontwikkelen—op professioneel én op persoonlijk vlak.”