Vermoeid, maar liever nog geen vakantie
vrijdag 23 april 2021
Eén op de drie Nederlanders in loondienst geeft aan vermoeid te zijn, maar geen vakantiedagen op te nemen wegens een gebrek aan mogelijkheden voor een échte vakantie, blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet.
Dertig procent van de Nederlanders in loondienst zegt vakantiedagen op te sparen totdat de coronacrisis en -maatregelen verleden tijd zijn, constateert Visma | Raet na onderzoek onder ruim duizend respondenten. Ouders met thuiswonende kinderen nemen momenteel de meeste van hun vakantiedagen op, ongeveer een derde, waarbij opvalt dat het afgelopen jaar iets meer vaders (36 procent) vrije dagen hebben opgenomen dan moeders (25 procent).
De lage cijfers komen niet compleet als een verrassing. Zo’n 44 procent van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar minder vakantiedagen opgenomen dan in een gemiddeld jaar zonder COVID-19, terwijl 42 procent aangeeft liever tijdens ‘een vrije periode’ door te werken omdat er momenteel toch weinig vrijetijdsbesteding mogelijk is. Wat wel opvalt is een gebrek aan kennis over het wettelijke aspect van de vakantiedagen: maar liefst 45 procent van de werknemers is er niet van op de hoogte dat de wettelijke vakantiedagen van 2020 per 1 juli 2021 komen te vervallen.
Workcation
Werkgevers zijn verplicht om hun personeel op de vervaltermijn te wijzen. Doen zij dat niet of op onduidelijke wijze, dan behouden werknemers het recht om niet-opgenomen vakantiedagen na afloop van de vervaltermijn op te nemen. Wettelijke vakantiedagen vervallen dan, net als bovenwettelijke vakantiedagen, pas vijf jaar na het jaar van opbouw.
Een werkgever mag een werknemer niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Bedrijven zoeken daarom naar een creatieve oplossing waarbij werknemers alsnog gestimuleerd worden om ‘een vrije dag’ te nemen, zoals een ‘workcation’ op een zonnige locatie in het najaar.