Kroegbazen strijden om horecapersoneel
maandag 17 mei 2021
De terrassen zijn weer open, dus zijn er weer volop handen nodig om al het eten en drinken te bereiden en serveren. En dat terwijl de horeca al jaren met een personeelstekort kampt. “Het is zoeken met een lantaarntje naar medewerkers die de zaak weer kunnen opbouwen.”
Het personeelstekort in de horeca heeft sinds het uitbreken van de coronacrisis een nieuwe dieptepunt bereikt: zo’n 90.000 medewerkers zijn het afgelopen jaar vanwege de opeenvolging aan lockdowns in een andere sector gaan werken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. FNV Horeca waarschuwde in maart al dat de massale uitstroom zou leiden tot een immens personeelstekort. “Als de horecabedrijven hun deuren weer mogen openen—wanneer dit ook moge zijn—is het zoeken met een lantaarntje naar medewerkers die de zaak weer kunnen opbouwen.”
Die voorspelling is twee maanden later werkelijkheid geworden. Het aantal vacatures in de horecasector ligt momenteel ruim boven de piek van 6.000 van vorig jaar zomer toen de horeca nog op volle toeren draaide, blijkt uit een analyse van Randstad Groep Nederland. Het enorme aantal vacatures komt niet alleen door de heropening van terrassen, maar ook door de toegenomen onderlinge concurrentie: zo’n 3.900 horecazaken zijn er het afgelopen jaar namelijk nieuw bijgekomen. Alleen in Limburg was er sprake van een lichte daling.
Personeelsborrel
Met name studenten hebben sinds de eerste lockdown de overstap naar een andere sector zoals de zorg of retail gemaakt. Veel van deze nieuwe werkgevers betalen ook nog eens beter dan de gemiddelde horecazaak. Steeds meer horecaondernemers proberen dan ook studenten over de streep te trekken door het aanbieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals een vierdaagse werkweek of een personeelsborrel na sluitingstijd. “Jongeren willen het werk makkelijker kunnen combineren met hun studie of sociale leven. Het is aan ons om daar beter op in te spelen”, aldus een ondernemer tegenover RTL Nieuws.
Uitruil
Online spoedcursussen stellen horecaondernemers bovendien in staat om hun personeel flexibeler in te zetten, terwijl onderlinge uitruil van werknemers ook een handig redmiddel blijkt te zijn. “Het personeel blijft dan wel op de loonlijst staan van de horecazaak die bijvoorbeeld alleen een binnenruimte heeft en nu dus geen werk voor ze heeft”, legt Ricardo Eshuis van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) uit, “maar ze kunnen wel weer worden ingezet zodra de horeca geheel open mag”.
Zoek jij een baan in de horeca? Klik dan hier.