‘Meer salaris voor verpleegkundigen’
woensdag 12 mei 2021
Het tekort aan zorgpersoneel dreigt nog groter te worden als de overheid geen geld vrijmaakt om de salarissen in de zorg te verhogen, waarschuwt de Sociaal Economische Raad (SER). “De minister kan dit advies niet naast zich neerleggen.”
De zorgsector kampt al jaren met een personeelstekort—iets dat tijdens de coronacrisis alsmaar duidelijker is geworden. De werkdruk onder zorgmedewerkers neemt fors toe, soms met langdurig ziekteverzuim als gevolg. De helft van de jonge artsen overweegt zelfs weleens te stoppen met zijn of haar werk. De SER vindt het van groot belang om die jonge artsen en alle andere zorgmedewerkers te behouden. Bovendien moeten de komende jaren meer zij-instromers te porren zijn voor een baan in de zorg, onder meer via een hoger salaris.
Het eindsalaris voor verplegenden en verzorgenden is momenteel 9 procent lager dan wat een werknemer met een vergelijkbare opleiding in de private sector kan verdienen. Dat moet dus anders, schrijft de SER in een advies aan het kabinet. De overheid wordt opgeroepen meer geld beschikbaar te maken voor salarissen, terwijl sociale partners worden verzocht om er in cao-onderhandelingen voor te zorgen dat de juiste groepen van deze loonsverhoging profiteren.
Applaus
Vakbond FNV is te spreken over het voorstel van de SER. “De minister kan dit advies niet naast zich neerleggen”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong. Volgens haar is er 1,5 miljard euro extra nodig om de lonen op peil te houden, plus nog eens 750 miljoen voor vermindering van de werkdruk. “Alleen dan geeft de overheid uiting aan echte waardering en concretiseert de politiek het applaus.”
Onduidelijk
Zorgvakbond NU’91 reageert enigszins sceptisch op het advies, met name vanwege het uitblijven van concrete bedragen. “Om echt een stap voorwaarts te maken, is 2,5 miljard euro nodig. Daarover wordt nergens in het rapport gesproken. Zonder deze investeringen blijven het mooie woorden en intenties die zonder extra investeringen niet het verschil gaan maken.”