Ontslag wegens werkweigering blijkt onterecht
vrijdag 28 mei 2021
Een deurenfabrikant in Hoensbroek moet in opdracht van de kantonrechter een ex-werknemer per direct terug in dienst nemen. De man werd wegens vermeende werkweigering op staande voet ontslagen. Onterecht, oordeelt de rechter.
Het conflict tussen de houtbewerker en diens werkgever begon in februari met een officiële waarschuwing omdat eerstgenoemde regelmatig te hard met de heftruck zou rijden. Het roekeloze rijgedrag zou onder meer in een botsing tegen een staten pilaar hebben geresulteerd.
De volgende maand meldde de man zich nog tijdens zijn dienst van het ene op het andere moment ziek. Werkweigering, oordeelde zijn werkgever. De man werd enkele dagen later op staande voet ontslagen.
Van werkweigering was echter helemaal geen sprake. De man kampte met een burn-out, iets dat enkele dagen later werd bevestigd in een rapport van de bedrijfsarts. De arts sprak zelfs van ‘een crisissituatie’. De werkgever was op de hoogte van het rapport, maar liet de man alsnog per post weten dat hij niet meer hoefde terug te keren.
Re-integratie
De handelswijze van de fabrikant rammelt aan alle kanten, oordeelde de kantonrechter in Maastricht deze week. De ex-werknemer moet, op straffe van een dwangsom van tienduizend euro, weer in dienst worden genomen middels een re-integratietraject onder begeleiding van een onafhankelijke derde partij, waarbij de focus moet liggen op een nieuwe functie binnen het bedrijf. Lukt dat niet, dan moet er volgens de rechter worden ingezet op een functie elders.
De deurenfabrikant uit Hoensbroek moet bovendien het salaris van de ex-medewerker doorbetalen en diens kosten van de aangespannen rechtszaak volledig vergoeden.