Werkdruk in kinderopvang loopt op, acties in zicht
dinsdag 25 mei 2021
Minder werkdruk. Zo luidt de eis van vakbonden in de stroef lopende cao-onderhandelingen in de kinderopvang. De vakbonden leggen de schuld van het personeelstekort bij de werkgevers, maar volgens hen ligt de oorzaak van het probleem in politiek Den Haag. “De eigen ruimte is heel beperkt.”
De werkdruk in de kinderopvang is fors toegenomen. Vakbond FNV legt de schuld bij de bestuurders van kinderdagverblijven, die de regels van een maximale groepsgrootte per leeftijdscategorie (bijvoorbeeld maximaal zes kinderen tussen de twee en drie jaar oud per werknemer) te vaak als ondergrens interpreteren en hierdoor handen en voeten te kort komen.
Het gevolg is volgens FNV “een vicieuze cirkel”: ontevreden personeel vertrekt, waardoor de werkdruk bij het achterblijvende personeel alsmaar toeneemt. FNV-bestuurder Debbie van Leiden spreekt van “een leegloop” onder met name pedagogisch medewerkers. Minder werkdruk staat om die reden, net als de eis voor meer loon, hoog op de agenda bij de cao-onderhandelingen.
Regelgeving
Brancheorganisatie Kinderopvang reageert afwijkend. Bestuurslid Rogier Vegter legt de schuld namelijk bij de Haagse politiek. Zo zijn medewerkers bijvoorbeeld dagelijks verplicht een heel uur pauze te nemen in plaats van meerdere kleine pauzes gedurende de dag. “De eigen ruimte om als medewerker iets te regelen is heel beperkt. Je moet wel aan de regels blijven voldoen, anders begint de GGD met handhaving.”
Het opschalen van het aantal medewerkers is volgens Vegter niet gemakkelijk binnen “het korset” aan protocollen. “De maatstaven voor groepen worden als realistisch gezien en daar baseert het ministerie de uurtarieven op. We begrijpen de zorgen, maar daar is aan de cao-tafel niets over af te spreken.”
Overlast
Vakbond FNV bereidt momenteel acties voor om werkgevers te dwingen om de druk te verlagen. Ouders hoeven volgens Van Leiden niet bang te zijn dat hun kinderen straks niet naar de opvang kunnen. “We bouwen het waarschijnlijk geleidelijk op; we beginnen vriendelijk en het is niet de bedoeling dat ouders er last van zullen krijgen.”
Werkgevers in de kinderopvang zien meer heil in een gezamenlijk optreden tegenover het Ministerie van SZW en de GGD’en. Zij verzoeken de Sociaal Economische Raad om onderzoek te doen naar de regel- en werkdruk binnen de kinderopvang.