Partnerverlof nog geen doorslaand succes
woensdag 30 juni 2021
Driekwart van de kersverse ouders heeft het afgelopen jaar gebruik gemaakt van het sinds vorig jaar ingevoerd aanvullend geboorteverlof voor partners, blijkt uit onderzoek van WIJ magazine en stichting Voor Werkende Ouders. De magere vergoeding bleek voor het overige kwart een te groot struikelblok.
Het aanvullend geboorteverlof voor partners, de verlofregeling die jonge ouders de mogelijkheid geeft om maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof op te nemen tegen 70 procent van het salaris, is nu één jaar oud. Een groot deel van de jonge ouders (87 procent) is inmiddels op de hoogte van de verlofregeling. Zo’n 75 procent van hen heeft er het afgelopen jaar ook gebruik van gemaakt.
Een kwart van hen dus niet. De boosdoener blijkt de vergoeding van 70 procent van het salaris. Sommige stellen kiezen er om die reden voor om het verlof niet of niet volledig op te nemen, waardoor de verdeling kindzorg tussen de partners alsnog uit balans blijft, concluderen WIJ magazine en stichting Voor Werkende Ouders na een rondgang langs vijfhonderd ouders met een kind tot twaalf maanden.
Meer tijd en geld
Kersverse ouders die wél beslissen om (een deel van) het partnerverlof op te nemen, doen dit met name om zo meer tijd te vrij te maken om een nieuwe basis als gezin te creëren (78 procent). De partner—in de meeste gevallen de vader—kan bovendien een betere band met de baby opbouwen (69 procent), terwijl beide partners ook dankzij de verlofregeling de zorgtaken beter onderling kunnen verdelen (55 procent). Ouders zijn volgens het onderzoek “enthousiast” over het verlof, maar zeggen tegelijkertijd “meer tijd en geld” nodig te hebben om de regeling écht tot een succes te maken.
Met name het geld blijkt dus voor veel jonge ouders een hoofdpijndossier. Een meerderheid van de jonge ouders (56 procent) dat er niet voor kiest om het verlof op te nemen, geeft aan dat de vergoeding van slechts 70 procent hiervoor de hoofdreden is. Zo’n 38 procent geeft bovendien aan dat de verlofregeling de verdeling van werk en zorg helemaal niet makkelijker maakt. Ruim 65 procent van de vijfhonderd ondervraagde ouders vindt mede hierdoor dat de verlofregeling langduriger moet zijn, terwijl bijna de helft (48 procent) van mening is dat de regeling volledig moet worden vergoed.