‘Personeelstekort horeca zet streep door evenementen’
woensdag 2 juni 2021
Het tekort aan personeel in de horeca wordt in september naar verwachting nog veel groter—zo groot dat sommige evenementen wellicht niet zouden kunnen doorgaan. “De problemen nemen alsmaar toe.”
De horeca verkeert sinds het uitbreken van de coronacrisis in zwaar weer. De lockdown wordt langzaam maar zeker opgeheven, maar het personeel van voorheen is inmiddels in een andere sector aan de slag gegaan. Het personeelstekort in de horeca van vóór de crisis is hierdoor fors toegenomen, terwijl er in de tussentijd ook nog eens meer horecazaken zijn bijgekomen.
De verwachting is dat de krapte op de arbeidsmarkt na verdere versoepelingen van de coronamaatregelen nog meer zal toenemen. “De problemen worden iedere week groter omdat de horeca weer gefaseerd wordt geopend”, zegt Rik Donders van DOEN Horeca Uitzendbureau, wijzend op het feit dat grote evenementenlocaties en congresruimtes in grote hotelketens voorlopig nog op slot zitten. “Als dat straks gaat draaien, zijn er te weinig mensen beschikbaar.”
Personeelsborrel
Horecaondernemers worden verzocht niet alleen op zoek te gaan naar studenten die oren hebben naar een bijbaantje, maar vooral met creatieve oplossingen te komen, zoals het inzetten van oudere medewerkers of het intern bijscholen van werknemers. Daarnaast blijkt het aanbieden van aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden, zoals een vierdaagse werkweek of een personeelsborrel na sluitingstijd, een steeds populairder middel om nieuw personeel over de streep te trekken.