Thuiswerken neemt mondjesmaat af
maandag 7 juni 2021
Werk thuis, tenzij het niet anders kan, luidde ruim een jaar lang het advies van de overheid. Maar nu de coronacijfers steeds verder omlaag gaan, gaat de werkende Nederlander steeds meer de weg op en naar het kantoor. “Thuiswerken kost steeds meer moeite.”
Het percentage Nederlanders dat volledig thuiswerkt is dit jaar vooralsnog gedaald van 73 procent naar 66 procent, blijkt uit cijfers van het RIVM. Die daling vertaalt zich onder meer in een stijging van het aantal files. De ANWB registreert weliswaar nog altijd 15 tot 20 procent minder files ten opzichte van vóór de coronacrisis, maar op de beruchte punten lijkt de drukte in de ochtendspits al weer als vanouds.
Moeite
De opening van winkels en de horeca lijkt de Nederlander “terug in de auto te jagen”, meent voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland. “En natuurlijk de bedrijven die een tijd gesloten waren en waar mensen werken die nu weer in de auto aan woon-werkverkeer doen.”
Vonhof verwacht dat zo’n 35 procent van de werkenden vanuit huis hun werkzaamheden zullen blijven verrichten. “Tegelijkertijd denk ik dat iedereen op dit moment steeds meer moeite krijgt met thuisblijven. Maar per saldo zeggen wij: als je het kunt, blijf dan asjeblieft thuis. Dat advies van de overheid is er niet voor niets.”
Oude normaal
Het dalende enthousiasme voor thuiswerken klinkt een aantal werkgevers ongetwijfeld als muziek in de oren. Een op de vijf werkgevers wil immers terug naar het oude normaal, bleek vorige week nog uit een peiling van marktonderzoeker DVJ Insights in opdracht van RTL Z. Het grootste deel van de werkgevers (59 procent) geeft echter aan te willen kiezen voor een mix tussen thuiswerken en maximaal drie dagen werken op kantoor.