Twee op de drie Nederlanders kan werk niet loslaten
woensdag 23 juni 2021
Een grote groep Nederlanders voelt zich geroepen of genoodzaakt om ook op vrije dagen aandacht te besteden aan zijn of haar werk. Ruim twintig procent van de medewerkers voelt zelfs druk om buiten kantooruren op ieder moment bereikbaar te zijn, blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet.
Bijna een kwart (24 procent) van de Nederlandse werknemers zegt dat van hen wordt verwacht dat er ook buiten kantooruren zakelijke mails en telefoontjes worden beantwoord. Zo’n 69 procent van de ruim duizend ondervraagden zegt op eigen initiatief zakelijke mails te checken op momenten dat ze officieel vrij zijn.
Nog eens 69 procent van de werknemers zegt niet op de hoogte te zijn van de wetgeving rondom (on-)bereikbaarheid buiten kantooruren. Momenteel ligt er namelijk een voorstel in de Tweede Kamer die het recht op onbereikbaarheid buiten werktijd wettelijk zou verankeren.
“Vooral tijdens de huidige periode waarin medewerkers veel thuiswerken, moet het mogelijk zijn om op gezette tijden onbereikbaar te zijn voor het werk”, zegt Joke van der Velpen, kennismanager Wet- & Regelgeving bij Visma | Raet. “Anders lopen werk en privé te veel door elkaar, dreigt de werknemer altijd ‘aan’ te staan voor het werk en ligt een burn-out op de loer.”
Overbelasting
Van der Velpen vindt het van belang dat werkgever en medewerker vooralsnog duidelijke afspraken over de (on-)bereikbaarheid van laatstgenoemde buiten kantooruren. De hoop is dat het wetsvoorstel in de toekomst meer duidelijkheid verschaft.
“Nederland kent wel al wet- en regelgeving die ervoor moet zorgen dat werknemers veilig en gezond hun werkzaamheden kunnen verrichten en tot rust kunnen komen, maar nergens vind je een expliciet recht op onbereikbaarheid,” zegt Van der Velpen. “Met het nieuwe wetsvoorstel zal de werkgever verplicht worden om in zijn beleid, gericht op de voorkoming van mentale overbelasting, invulling te geven aan het recht van de medewerker om zo nu en dan ‘uit’ te staan.”