‘Arbeidstekort is de nieuwe crisis’
maandag 5 juli 2021
Receptionisten, verkopers en hoveniers—zomaar een aantal beroepen waar steeds minder mensen voor te vinden zijn. Het aantal beroepsgroepen dat kampt met een krapte op de arbeidsmarkt neemt namelijk in rap tempo toe. Een oplossing is voorlopig niet nog niet in zicht. “Er is geen pasklaar antwoord.”
Het gebrek aan elektriciens en verpleegkundigen was er al, maar tegenwoordig is er ook een tekort gekomen aan bijvoorbeeld hoveniers en loopbaanadviseurs, concludeert de NOS op basis van cijfers van het UWV. De tekorten doen zich in heel het land voor. Zo is de krapte aan loopbaanadviseurs in Zuid-Limburg in een kwartaal tijd razendsnel toegenomen, net als de vraag naar vertegenwoordigers en verkopers.
De krapte op de arbeidsmarkt is na het opheffen van een groot aantal coronamaatregelen en de terugkeer naar ‘het oude normaal’ in een stroomversnelling geraakt. Een einde van de toenemende krapte is nog niet in zicht: het aantal vacatures is in het tweede kwartaal over de volle breedte namelijk verder gestegen, meldt het UWV.
Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University, noemt het tekort aan mensen “een nieuwe crisis” die het economisch herstel belemmert. “Als we de mensen niet hebben, dan kunnen bedrijven en organisaties niet de producten en diensten leveren die ze zouden willen leveren.”
Deeltijd
Een einde van het tekort is voorlopig nog niet in zicht. Het aantal ouderen in de bevolkingssamenstelling neemt verder toe, het aantal jongeren verder af, terwijl zowel het omscholen van Nederlandse werknemers als het aantrekken van buitenlands personeel tijd kost.
Wilthagen onderstreept dat er “geen pasklaar antwoord” voorhanden ligt, al bieden meer mogelijkheden tot deeltijdwerk wél perspectief. “Dat is de snelste oplossing, maar dan moeten we méér werken wel aantrekkelijker maken.”