‘Burnout-break’ steeds populairder
maandag 26 juli 2021
De kans op een nieuwe golf burnouts neemt naarmate de coronacrisis aanhoudt steeds verder toe. Een groeiend aantal bedrijven stapt om die reden over op een zogenaamde ‘burnout-break’: vijf dagen gratis verlof bedoeld om de mentale gezondheid van de werknemer terug op peil te krijgen. De reacties zijn wisselvallig.
De gemiddelde duur van een burnout is de afgelopen jaren gestaag toegenomen van 242 naar 290 dagen, terwijl het aantal mensen met een burnout is gegroeid van 1 naar 1,3 miljoen. Gezondheidsexperts vrezen dat deze cijfers als een gevolg van de coronacrisis explosief zullen toenemen. Zo bestaat er de angst voor een nieuwe golf burnouts wegens inhaalzorg, oftewel zorg die gedurende de coronacrisis is uitgesteld en nu moet worden ingehaald.
Zorgen over de carrière, financiën, gezondheid en de thuissituatie creëren een dermate hoog niveau van stress dat kan leiden tot een burnout en uiteindelijk langdurig ziekteverzuim. Bedrijven stappen in een poging dit te voorkomen steeds vaker over op een zogenaamde burnout-break, oftewel vijf dagen gratis verlof met als doel de mentale gezondheid van de medewerker te vergroten.
Effectief
De reacties zijn overwegend positief. Een burnout-break is volgens antropologe Rahaf Harfoush zelfs de enige manier om werknemers écht rust te geven. “Veel mensen nemen niet eens al hun vakantiedagen op. Doen ze dat wel, dan zijn ze tijdens hun verlof nog bezig met het werk door bijvoorbeeld zo nu en dan mails te checken. We kunnen alleen maar een deftige break van het werk nemen als we daartoe worden verplicht.”
Toch bestaan er ook twijfels over het initiatief. “Het is bedoeld om de kans op een burnout te verkleinen, maar de vraag is of het echt helpt”, reageert stressexpert Ellen Botman sceptisch. “Wat heeft een werknemer met langdurige zorgen over werk of gezondheid nou aan een weekje verlof?”
Kostenpost
Een voorzorgsmaatregel zoals de burnout-break komt desalniettemin niet uit de lucht vallen. Het groeiend ziekteverzuim kost werkgevers namelijk miljarden. Daar waar de kosten van werkstress in 2017 nog 2,3 miljard euro bedroegen, was dat aantal een jaar later al gestegen naar 3,1 miljard. De bedragen over 2019 en 2020 zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat de aantallen—zeker na het uitbreken van de coronacrisis—fors zijn toegenomen.