'Fors minder werklozen dan verwacht'
woensdag 21 juli 2021
De overheidssteun gedurende de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat zowel de werkloosheid als het aantal faillissementen fors lager is uitgevallen, concluderen economen van de Rabobank. Toch is diezelfde coronasteun volgens de economen geen blijvertje.
De coronacrisis heeft minder slachtoffers geëist dan oorspronkelijk werd gevreesd. Het aantal werklozen ligt met 287.000 mensen lager dan verwacht, waardoor het werkloosheidspercentage niet 5,7 procent, maar ‘slechts’ 3,3 procent bedraagt. Tegelijkertijd werden er in eerste instantie 5.300 meer faillissementen verwacht dan normaal het geval is, becijferen economen van de Rabobank.
NOW en TOZO
Normaliter is er een verband tussen de economie en de ontwikkelingen van de werkloosheid en faillissementen bij bedrijven. Gaat het slecht met de economie, dan is er minder werk, meer ontslagen en dus meer werkloosheid. Gaat het nog slechter met de economie, dan volgen er faillissementen.
Door de overheidssteun (NOW-steun voor bedrijven en de TOZO-regeling voor zelfstandigen) is er het afgelopen jaar echter nauwelijks sprake van dat verband geweest. Werknemers werden mede door de steun doorbetaald, zelfs als zij fors minder uren werkten. Tegelijkertijd zochten minder mensen tijdens de coronacrisis naar een baan, waardoor zij officieel niet zijn meegenomen in de werkloosheidsberekeningen.
Verstoring
De overheidssteun tijdens de coronacrisis is een succesformule gebleken, stellen de economen. Toch adviseren zij om deze steunmaatregelen niet structureel te maken. De continue steun zou ertoe kunnen leiden dat bedrijven die niet levensvatbaar zijn hun werknemers te lang in dienst houden, waardoor bedrijven die wél kunnen groeien moeilijk aan personeel zouden kunnen raken.