Twee euro voor een dag thuiswerken
vrijdag 9 juli 2021
Gedeeltelijk thuiswerken is of wordt bij veel bedrijven de norm, dus krijgt de zogeheten thuiswerkvergoeding steeds meer vaste voet aan de grond. Meer dan de helft van de werkgevers keert inmiddels zo’n vergoeding uit, al is dit bedrag niet bepaald hoog.
Twee dagen per week thuis aan het werk. Bij bijna twee op de drie werkgevers zijn of worden hier momenteel afspraken over gemaakt. Tegelijkertijd is het aantal werkgevers met een thuiswerkvergoeding het afgelopen halfjaar drastisch toegenomen: van één op de vijf begin dit jaar tot nu ruimschoots de helft, blijkt uit een enquête van werkgeversvereniging AWVN.
De vergoeding is in de meeste gevallen bepaald geen vetpot. Thuiswerken kost volgens een berekening van het Nibud gemiddeld twee euro per persoon per dag, dus krijgen de meeste thuiswerkers als vergoeding gemiddeld zo’n twee euro per dag, schrijft de NOS. Drie op de vier werkgevers bieden als extra echter ook een vergoeding voor een bureau of stoel aan.
Voordelen
Werkgevers zien vooralsnog veel voordelen in ‘het nieuwe thuiswerken’. Werknemers zijn productiever, hebben meer zuivere werktijd en ervaren een betere werk-privébalans, terwijl de werkgevers die kampen met een arbeidstekort in hun sector op zoek kunnen naar personeel buiten de regio die bereid zijn om op afstand te werken.
Keerzijde
Toch kan het verlengd thuiswerken mogelijk ook negatief uitpakken. Onderzoekers van de Vrije Universiteit vrezen namelijk dat jonge werknemers te weinig kennis en vrijwel geen netwerk hebben om bij het thuiswerken op terug te vallen. De discussie en de plannen rondom verlengd thuiswerken worden volgens het onderzoek geleid door “een kleine groep mensen met een koophuis, een eigen werkkamer, voldoende kennis en een netwerk om gebruik van te maken”, terwijl zij volgens de onderzoekers niet diegenen zouden moeten zijn die bepalen “hoe het verder moet”.