Werkgeluk in coronacrisis fors toegenomen
maandag 12 juli 2021
Ieder nadeel heeft zijn voordeel, blijkt ook tijdens de coronacrisis. Het verplicht thuiswerken en de fysieke afstand van collega’s heeft het werkgeluk namelijk fors doen toenemen, blijkt uit de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO.
Het welzijn van de Nederlandse werknemer is het afgelopen jaar met 12 procent gegroeid, concluderen onderzoekers na een rondgang langs tweeduizend werknemers in zeventien sectoren. Het toegenomen geluk komt met name door een verbetering van de werk-privébalans: ouders hadden, mede door het verdwijnen van de reistijd, meer tijd met hun kinderen, terwijl werknemers autonomer konden werken en minder werden blootgesteld aan pesterijen en (seksuele) intimidatie.
De bouw, zorg en de agrarische sector maakten volgens de Sectorale Welzijnsmonitor de grootste welzijnsgroei door. Zo geven werknemers in de bouw aan zich veiliger te hebben gevoeld ten opzichte van vóór de coronacrisis, omdat de kans op ongelukken door de coronamaatregelen flink is afgenomen. De toename van het werkgeluk in de zorg is opvallend te noemen, aangezien de sector het afgelopen jaar veelal met extreme werkdruk en ziekteverzuim kampte.
Pijnpunten
Het onderzoek concludeert dat de coronacrisis veel pijnpunten van voorgaande heeft blootgelegd. Pestgedrag en (seksuele) intimidatie kwamen door het thuiswerken minder voor, terwijl de werkvloer door de coronamaatregelen veiliger werd ervaren dan voorheen. De pijnpunten verschillen echter per sector. De onderzoekers raden werkgevers daarom aan om met hun werknemers in gesprek te gaan en open te staan voor de ervaringen die zij vanuit het afgelopen jaar meenemen bij hun terugkeer naar de werkvloer.