Gelijk geboorteverlof voor alle soorten partners
woensdag 4 augustus 2021
Verzekeraar NN trekt voortaan het geboorteverlof voor alle soorten partners gelijk, ongeacht de gezinsvorm. Regenbooggezinnen, bijvoorbeeld een homostel dat via een draagmoeder een kindje krijgt, vallen hierdoor niet langer wettelijk buiten de boot.
Krijgt een homostel een kindje van een draagmoeder die is getrouwd, dan heeft geen van de vaders recht op geboorteverlof. Is de draagmoeder niet getrouwd, dan kan een van de vaders het kind erkennen en zodoende partnerverlof krijgen, maar de andere vader moet dan wél blijven werken.
Hetzelfde probleem doet zich voor bij zogenaamde meeroudergezinnen, oftewel twee stellen van hetzelfde geslacht die samen een kind opvoeden. Twee biologische ouders hebben in dit geval recht op ouderschapsverlof, maar de andere twee leden van het meeroudergezin niet. Ook zij moeten na de geboorte van het kind blijven doorwerken.
Verzekeraar NN vindt deze regels niet meer van deze tijd. Alternatieve gezinssamenstellingen horen bij de huidige maatschappij, dus wil NN als ‘moderne werkgever’ het goede voorbeeld nemen en iedere ouder gelijk behandelen. “Alle kinderen hebben recht op hechting en binding binnen het gezin, ongeacht de samenstelling van het gezin”, licht een woordvoerder toe.
Bevallingsverlof
Iedere werkzame ouder heeft door deze regeling voortaan, net als de biologische vader, recht op zes weken partnerverlof na de geboorte van het kind. Eén van deze weken is doorbetaald geboorteverlof, de overige vijf weken aanvullend verlof met een vergoeding van 70 procent van het normale salaris. De biologische moeder van het kind heeft zoals gebruikelijk recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.