Hogere lonen door personeelstekorten
vrijdag 13 augustus 2021
De aanhoudende personeelstekorten leiden in veel sectoren tot hogere salarissen, blijkt uit een analyse van ABN Amro. Zowel de cao-lonen als startsalarissen en promoties zijn momenteel aan het stijgen. “Dit heb ik nog nooit gezien.”
De cao-lonen lagen in de maand juli 2,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, blijkt uit cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. De stijging van afgelopen juli is de hoogste maandelijkse toename van dit jaar. De cao-lonen zijn in 2021 tot dusver met 1,9 procent gestegen. Dat is vooralsnog lager dan de 2,2 procent over 2020, maar de verwachting is dat het percentage van 2021—zeker na de sterke maanden mei (2,2 procent) en dus juli (2,3 procent)—alsnog hoger zal uitvallen.
De stijging wordt met name veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt, wat werknemers meer munitie en een sterkere uitgangspositie geeft bij cao-onderhandelingen. De AWVN verwacht dan ook dat de stijgende cao-lonen—zolang het werknemerstekort in bijvoorbeeld de horeca langer aanhoudt—verder zullen doorzetten.
Uniek
Naast een stijging in de cao-lonen is er ook sprake van een zogeheten incidentele loonontwikkeling, oftewel stijgende startsalarissen, promoties of een hoger salaris door meer uren. Deze loonontwikkeling is normaliter negatief, aangezien oudere werknemers met hoge salarissen en vaste contracten met pensioen gaan en veelal worden vervangen door jongeren met lagere lonen en flexcontracten. “Maar nu is het voor het eerst in zeven jaar positief”, zegt ABN Amro-econoom Piet Rietman tegenover de NOS. “Dit heb ik nog nooit gezien.”
Horeca
Met name werkgevers in de horeca trekken steeds vaker en uitgebreider de portemonnee open: het gemiddelde uurloon in de sector is in een jaar tijd gestegen van 10,49 euro per uur naar 11,08 euro per uur. Toch is dat bedrag nog “verdrietig laag”, vindt vakbond FNV. Bovendien hebben veel werknemers nog altijd geen vast contract. “Mensen zijn er ook klaar mee. Al komt er 10 of 15 procent salaris bovenop, dan nog blijft het vaak gunstiger om in een andere sector te werken”, zegt Edwin Vlek, bestuurder van FNV Horeca. “Daar krijg je vaak nog toeslagen om ’s avonds of in het weekend te werken. In de horeca niet.”