Meer overuren, maar niet tegen betaling
maandag 2 augustus 2021
Werknemers werken wereldwijd sinds het begin van de coronacrisis gemiddeld twee uur per week meer over dan voorheen, blijkt uit onderzoek van loonstrookjesverwerker ADP. Al dat overwerk wordt echter lang niet altijd door de werkgever betaald.
Een kwart van de Nederlanders werkte eind vorig jaar zes tot tien uur per week langer door. Dat is een stijging ten opzichte van de 20 procent van een jaar eerder, schrijft ADP in het onderzoek People at Work 2021: a global wordforce view dat werd gevoerd onder ruim 32.000 werknemers in zeventien landen.
De stijging heeft volgens onderzoeksrapport te maken met de coronapandemie. De drempel voor overwerken is met de introductie van het thuiswerken namelijk aanzienlijk verlaagd, zegt ADP-directeur Martijn Brand. “Werk en privé lopen meer door elkaar, terwijl de verdwenen reistijd nu eerder wordt gebruikt om nog even door te werken.”
Werknemers voelen volgens het onderzoek meer druk om langer met hun werk bezig te zijn. De coronacrisis heeft gezorgd voor een hoop financiële onzekerheid, waardoor de angst om het werk te verliezen is toegenomen, hetgeen werknemers heeft doen besluiten om meer te werken buiten hun gebruikelijke werktijden—betaald of onbetaald.
Overspannen
Dat laatste was het afgelopen jaar veelal het geval. Ruim een op de drie werknemers wereldwijd zegt namelijk onbetaald extra uren te hebben gewerkt, zelfs op vrije dagen. “Werknemers hopen op die manier te laten zien dat zij van extra toegevoegde waarde zijn voor de werkgever”, legt Brand uit. Die hoop is echter niet zonder risico’s. “Er kan op termijn een zorgelijke situatie ontstaan waarbij teveel wordt gevergd van werknemers, met mogelijk overspannen personeel en verminderde arbeidsproductiviteit als gevolg.”