Gerechtshof bevestigt onterecht ontslag bij gemeente Maastricht
woensdag 1 september 2021
Een bijzonder opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente Maastricht had vorig jaar niet mogen worden ontslagen wegens ‘respectloze, gezagsondermijnende en aanstotende appjes’, oordeelt het gerechtshof in Den Bosch. Sterker nog, het hof vindt de uitlatingen in de Whatsapp-groep “begrijpelijk”.
De 48-jarige boa was sinds 2012 actief bij de gemeente Maastricht. Hij was sinds 2019 gedetacheerd bij de gemeente Sittard-Geleen, waar in de loop van vorig jaar onvrede binnen de eenheid ontstond over teamleiders en andere leidinggevenden. Een groep van vijf bevriende boa’s uitte hun ongenoegen in een WhatsApp-groep die ooit door de 48-jarige boa was aangemaakt voor een etentje. Hij refereerde in deze groep naar collega’s als “piemels” en had het over een leidinggevende “die maar wat riep”.
De overige groepsleden gingen in hun woordgebruik een stap verder. Zo werden collega’s en leidinggevenden omschreven als “vuile honden”, terwijl een teammanager “eens goed droog in de kont moet worden genomen door een man of vijf”. Daarnaast werd over een zoon van een leidinggevende gezegd dat “mongolen meestal ook kinderen als mongool hebben”.
Integriteit
Een van de deelnemers aan de WhatsApp-groep deed uiteindelijk melding van de appjes bij de gemeente Sittard-Geleen, die meteen overschakelde op ontslag van drie boa’s. De gedetacheerde opsporingsambtenaar, inmiddels teruggekeerd bij de gemeente Maastricht, werd eveneens op straat gezet.
Niet een van de vier ambtenaren was terecht, oordeelde de kantonrechter van rechtbank Limburg eind vorig jaar. De rechter gaf toe dat het gedrag ongepast was en in strijd met de geldende integriteitsregels, maar constateerde ook dat het een gesloten WhatsApp-groep betrof, en dat het viertal, mede als gevolg van het toezicht op de naleving van de coronamaatregelen, onder lastige omstandigheden moest werken.
Stoere kroegpraat
De gemeente Maastricht legde zich niet neer bij deze uitspraak en ging in hoger beroep, maar ook deze werd verloren. Het gerechtshof in Den Bosch is het weliswaar met de gemeente eens dat de uitlatingen in de WhatsApp-groep “respectloos, gezagsondermijnend en aanstootgevend” zijn, maar ziet in deze uitingen geen reden voor ontslag. Sterker nog, het hof vindt de uitlatingen tegen de achtergrond van de heersende onvrede onder de boa’s in de gemeente “begrijpelijk”. De “stoere kroegpraat” in de privé-appgroep diende volgens het hof dan ook vooral als een uitlaatklep.