‘Grootste staking ooit’ in academische ziekenhuizen op komst
vrijdag 24 september 2021
Duizenden medewerkers van zeven universitair medische centra, waaronder Maastricht UMC+, leggen komende dinsdag 24 uur lang het werk neer. Doel van de staking is aandacht vragen voor ‘eerlijkere arbeidsvoorwaarden’ en een lagere werkdruk. “Wij blijven strijdbaar zolang de werkgever de tanende arbeidsomstandigheden niet structureel verbeterd.”
FNV Zorg kondigt aan dat een groot aantal medewerkers van de academische ziekenhuizen in Amsterdam (VU en AMC), Rotterdam, Utrecht, Leiden, Groningen en Maastricht meedoen aan wat wordt genoemd de grootste staking ooit. Veel afdelingen draaien dinsdag 28 september 24 uur lang zogeheten zondagsdiensten, waardoor alle planbare zorg vervalt. Alleen spoedeisende hulp zal er die dag beschikbaar zijn.
De staking is een gevolg van wat de vakbonden “een zeer teleurstellend aanbod” noemt van werkgeversorganisatie NFU eerder deze maand. Alleen verpleegkundigen en doktersassistenten zouden er in dit aanbod financieel op vooruit gaan. De meeste werknemers krijgen over 2021 slechts één procent structurele loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 750,- euro bruto over een periode van drie jaar.
Strijdbaar
Duizenden medewerkers zullen als een reactie middels de staking vragen om ‘eerlijkere arbeidsvoorwaarden’, waarbij met name ‘een fatsoenlijke loonsverhoging’ hoog op de agenda staat. De hoge werkdruk moet eveneens worden verlaagd. “We snappen dat dit een verregaande actie is, maar we vinden ook dat de werkdruk waaronder medewerkers op de umc’s moeten werken tot ongezonde situaties leidt voor zowel medewerkers als patiënten”, zegt bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn. “Zolang de werkgever niet van plan is om de tanende arbeidsomstandigheden structureel te verbeteren, blijven wij strijdbaar.”
Extra toeslag
Eerder deze week stelde het kabinet 675 miljoen extra beschikbaar voor salarissen in de zorg. FNV ziet dat als een goede eerste stap, maar vindt tegelijkertijd dat het bedrag niet voldoende is voor álle zorgmedewerkers, en dus géén invloed heeft op de stakingsactie van het umc-personeel. De vakbond mikt op een structurele loonsverhoging van 3 procent per jaar, terwijl medewerkers ook een extra toeslag op hun loon moeten ontvangen wanneer er kort van tevoren extra inspanningen van hen worden gevraagd.