Tekort aan leraren wordt alsmaar groter
vrijdag 3 september 2021
Meer leerlingen in één klas en meer mensen zonder het juiste diploma vóór de klas. Het alsmaar groeiende lerarentekort dwingt veel scholen bij de start van het nieuwe schooljaar tot noodzorgmaatregelen. “Goed personeel is juist nu hard nodig om alle leerlingen een kans op een volwaardige toekomst te geven.”
Amsterdam, Almere, Rotterdam en Utrecht—zomaar een paar gemeenten waar het lerarentekort bij de start van het schooljaar groter is dan een jaar eerder. Het leidt ertoe dat leerlingen steeds vaker in grote klassen zitten of thuis moeten blijven als de leerkracht een keer ziek is. Daarnaast staan er noodgedwongen steeds meer onbevoegde docenten, oftewel mensen die nog niet klaar zijn met hun opleiding of onvolledig zijn opgeleid, voor de klas.
Valt een leerkracht uit, dan is er een zelden een bevoegde vervanger te vinden. “Dan kan het zo zijn dat er een onbevoegd iemand voor de klas staat of dat de klas moeten worden verdeeld over andere klassen”, legt een woordvoerder van de gemeente Utrecht uit.
Loonstijging
In een poging het lerarentekort een halt toe te roepen en werken in het onderwijs weer aantrekkelijk te maken, krijgen onder leraren en schoolleiders op scholen met veel achterstanden de komende twee schooljaren meer salaris, gemiddeld zo’n 8 procent extra loon. De regeling is met name gericht op personeel op scholen die te maken hebben met veel uitdagende leerlingen, omdat deze scholen een vergroot risico op achterstanden lonen.
“Scholen met veel uitdagende leerlingen hebben de meeste moeite met het lerarentekort: het verloop van personeel is hoger, terwijl vacatures moeilijker worden vervuld”, legt demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) uit. “Goed personeel is juist nu hard nodig om alle leerlingen een kans op een volwaardige toekomst te geven.”
De desbetreffende scholen, zo’n 15 procent van alle schoolvestigingen, zijn inmiddels geïnformeerd over de extra lonen. In Limburg gaat het om 58 scholen, waar de loonstijging voor fulltimers gemiddeld 350 tot 430 euro bedraagt.