‘Tienduizenden Nederlandse werknemers staan komende winter in de kou’
maandag 27 september 2021
Drie miljoen werknemers in Europa, waaronder ruim 32.000 Nederlandse gezinnen, kunnen door hun lage salaris en de sterk oplopende energieprijzen hun huis de komende wintermaanden niet fatsoenlijk opwarmen, waarschuwt de Europese vakbondskoepel Etuc. “Miljoenen laagbetaalde werknemers moeten kiezen tussen verwarming en fatsoenlijke voeding.”
De energieprijzen lopen sterk op, maar niet de salarissen. Dit zorgt komende winter bij miljoenen Europese werknemers voor grote verwarmingsproblemen, waarschuwt Etuc, de vakbondskoepel van 89 bonden in 39 Europese landen. De financiële situatie rondom verwarming is volgens officiële Europese statistieken in de afgelopen tien jaar verslechterd. In Bulgarije en op Cyprus zouden over een paar maanden zelfs 40 tot 50 procent van de werknemers met een laag inkomen verwarmingsproblemen kunnen krijgen.
De vakbondskoepel wil dit najaar het Europees Parlement in het overleg over een Europees minimumloon oproepen om een zogeheten ‘fatsoensdrempel’ in te bouwen die werknemers tegen energie-armoede zou moeten beschermen. “Steeds meer mensen zullen deze winter na hun werk thuiskomen in een koud huis, waar hun kinderen in de kou hun huiswerk zitten te maken”, waarschuw Etuc-topvrouw Esther Lynch. “Dit is onaanvaardbaar.”
Timmermans
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, besteedde eerder deze maand ook al aandacht aan de sterk oplopende energieprijzen, waarvan de oorzaak zou liggen in de wijze waarop de Europese energiemarkt is georganiseerd. EU-klimaatcommissaris Frank Timmermans riep in hetzelfde debat op om de prijzen te compenseren door bijvoorbeeld een toeslagenbeleid of lagere BTW.