Ziekteverzuim daalt, maar werkgevers vrezen forse stijging
vrijdag 17 september 2021
Het ziekteverzuim is in augustus gedaald. Een vakantie-effect, noemen arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare het. Toch verwacht een derde van de werkgevers een sterke toename van het verzuim in aanloop naar de herfst.
Het gemiddelde verzuim daalde in augustus van 3,9 procent naar 4,2 procent. Dat verzuimpercentage is door corona nog steeds hoger dan normaal, maar toch is er sprake van een zogenaamd vakantie-effect: mensen rusten uit, laden zich op en melden zich minder ziek. Dit effect was in juli door het hoge aantal coronabesmettingen nog niet in gang gezet, maar daarna ontvingen arbodiensten alsnog minder nieuwe ziekmeldingen die met corona te maken hadden.
De daling zet waarschijnlijk niet lang door. Zowel de arbodiensten als een groot deel van de werkgevers verwacht namelijk dat het ziekteverzuim vanaf september weer gaat stijgen. Enerzijds omdat het seizoen verandert, maar ook omdat mensen weer vaker binnen en dichter op elkaar zullen gaan zitten. “Het is ook na de versoepeling van de coronamaatregelen belangrijk dat werkgevers en werknemers gezamenlijk verantwoordelijkheid blijven nemen”, zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. “Werk dus thuis als het kan en ga alleen naar het werk als het nodig is.”
Stress en veerkracht
Eén op de drie werkgevers verwacht zelfs een sterke toename van verzuim, blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener HCS onder werkgevers, managers en HR-verantwoordelijken. De helft van de werkgevers zegt zich met name zorgen te maken over het mentale welzijn en de veerkracht van de werkgevers. Het merendeel van de werkgevers (70 procent) vindt ook dat zowel zij als de werknemers zelf verantwoordelijkheid dragen voor het welzijn op de werkvloer, al erkent een klein aantal werkgevers (6 procent) geen preventieve maatregelen te (willen) nemen om verzuim te voorkomen.