Aantal arbeidsongevallen fors gedaald
vrijdag 28 januari 2022
Minder psychische overbelasting, minder valpartijen en minder verkeerde bewegingen. Het aantal arbeidsongevallen is in het coronajaar 2020 fors gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met TNO in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. “Maar het is niet zo dat er minder arbeidsongevallen waren omdat er veel meer mensen thuis werkten.”
Het coronajaar 2020 telde 77.000 arbeidsongevallen waarbij het slachtoffer vervolgens minimaal vier dagen niet heeft kunnen werken. Dat is een daling van ruim 17 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen het aantal 93.000 betrof. De grootste daling heeft plaatsgevonden in de industrie en logistiek — twee sectoren die hard zijn getroffen door de coronacrisis.
Toch heeft de daling niet per se te maken met de pandemie en de massale overstap op het thuiswerken. “Het is in ieder geval niet evident zo dat er minder arbeidsongevallen waren omdat er veel meer mensen vanuit huis werkten”, zegt Tanja Traag, onderzoekster van het CBS. “Zo simpel is het niet. Het was een uitzonderlijk jaar, maar we hebben niet kunnen doorgronden of dit het aantal arbeidsongevallen ook daadwerkelijk heeft beïnvloed.”
Minder stress
De onzekerheid heeft voor een deel te maken met een daling van het arbeidsongevallen in de gezondheidszorg — een sector waar de hoeveelheid werk en de werkdruk tijdens de coronacrisis juist fors zijn toegenomen. Daarnaast daalde het aantal gevallen dat te wijten was aan psychische overbelasting — denk aan stress en intimidatie — juist het hardst ten opzichte van 2019.
Valpartijen
De meeste arbeidsongevallen waren van fysieke aard, zoals uitglijden, struikelen, valpartijen (van hoogte), fysieke overbelasting door zwaar tillen, beknellingen, stootpartijen of het maken van een verkeerde beweging. Een enkele werknemer is betrokken geraakt in een verkeersongeval op de openbare weg of is bedreigd, gebeten of geschopt.