‘Geboortemaand heeft invloed op carrière’
vrijdag 14 januari 2022
Hoe eerder in het jaar je geboren bent, des te groter je kansen op de arbeidsmarkt, blijkt uit onderzoek van de UGent en universiteit van Masaryk in Brno.
Het is al jaren, en met name in het basisonderwijs, een punt ter discussie: de relatieve leeftijdseffecten. Kinderen die later in het kalenderjaar geboren zijn, zijn soms bijna een jaar jonger dan hun klasgenootjes die begin januari zijn geboren, wat volgens onderzoek grote gevolgen heeft voor de maturiteit, het sociaal contact en de prestaties op school.
Ook op latere leeftijd hebben deze leeftijdsverschillen nog altijd grote gevolgen, concluderen onderzoekers van de universiteiten in Gent en het Tsjechische Brno. De impact heeft met name te maken met de kansen op de arbeidsmarkt. Kinderen die beduidend jonger zijn dan hun klasgenoten lopen namelijk 3,5 procent meer kans om een jaar na het schoolverlaten (nog) werkloos te zijn.
De vooruitzichten voor een vast contract zijn eveneens minder hoopvol. Jongeren die in de schoolbanken tot bijna twaalf maanden jonger waren dan hun klasgenoten hebben namelijk 5,1 procent minder kans op een vast contract. De ‘oudere jongeren’ zouden volgens de onderzoekers sneller volwassen zijn en vaker een studentenbaan hebben, wat de overgang van de schoolbanken naar de werkvloer een stuk soepeler maakt.
Crème de la crème
Eerder onderzoek op Nederlandse bodem toont aan dat jongere kinderen (in het Nederlands onderwijs zijn dat kinderen die in oktober, november en december geboren zijn) een grotere kans hebben om naar een lager onderwijsniveau te zijn dan hun oudere klasgenoten. Deze kinderen behoren op dit lagere onderwijsniveau wel tot de beste leerlingen, wat mogelijk juist weer voor betere kansen op de arbeidsmarkt zorgt.