‘Honderden zieke zorgmedewerkers raken arbeidsongeschikt’
maandag 24 januari 2022
Minstens 500 zorgmedewerkers die aan het begin van de coronacrisis long covid hebben opgelopen, zitten na bijna twee jaar nog altijd ziek thuis, wat betekent dat de werkgever de arbeidsovereenkomst eenzijdig mag gaan opzeggen. Vakbond FNV eist met spoed een oplossing.
Zorgmedewerkers werkten tijdens de eerste coronagolf, van maart tot juli 2020, nog zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Velen van hen raakten in de frontlinie besmet met corona. Een aanzienlijk aantal, naar schatting zo’n vijfhonderd, liepen zelfs long covid op: een langdurige variant die onder meer gepaard gaat met kortademigheid, pijn op de borst, spier- en hoofdpijn, depressie, vermoeidheid en geheugenproblemen.
De met long covid besmette zorgmedewerkers zitten binnenkort twee jaar ziek thuis, wat betekent dat de werkgever de mogelijkheid krijgt om de arbeidsovereenkomst eenzijdig op te zeggen. De werknemers zouden dan in de WIA terechtkomen en 30 tot 50 procent minder netto-inkomen verdienen. Onacceptabel, vindt FNV. De vakbond eist dat er met spoed werk wordt gemaakt van een financiële tegemoetkoming voor deze zorgmedewerkers “die in de frontlinie stonden en soms nog steeds staan”.
Fonds
FNV stelt een tegemoetkomingsfonds voor, vergelijkbaar met fondsen voor bijvoorbeeld OPS (de schildersziekte) en asbestziekten. Daarnaast vindt de vakbond dat iedere zorgverlener die al ruim een jaar ziek is door een coronabesmetting compensatie uit dat fonds moet krijgen voor de terugval in inkomsten, terwijl het UWV, werkgevers en verzuimcoaches beter met elkaar moeten samenwerken om langdurig zieke medewerkers zo goed mogelijk bij te staan.