Lonen omhoog, de maar prijzen stijgen nog meer
vrijdag 7 januari 2022
De cao-lonen zijn afgelopen jaar gemiddeld met 2,1 procent gestegen. Dat is niet alleen lager dan de stijging van een jaar eerder, maar ook lager dan de toename van de consumentenprijzen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De gemiddelde loonstijging is 0,8 procent lager dan die van 2021 en 0,3 procent lager dan de stijging van de consumentenprijzen. Laatstgenoemde stijging komt met name door de sterk toegenomen energieprijzen. In november was de inflatie zelfs 5,2 procent, de grootste stijging in bijna vier jaar tijd.
De prijzen van benzine en allerlei boodschappen nemen ook steeds meer toe. De Nederlandsche Bank verwacht dan ook dat de gemiddelde prijsstijging in 2022 nog hoger zal zijn en zal uitkomen op ongeveer 3 procent.
Uitvaartbranche
De lonen zijn in de horeca het minst hard gestegen: slechts 0,3 procent. Dit omdat de horeca-cao niet opnieuw is afgesloten, maar is verlengd onder gelijke voorwaarde. In de overige dienstverlening (onder meer belangenorganisaties, wasserijen en de uitvaartbranche) was de stijging met 3,4 procent het hoogst, gevolgd door de gezondheidszorg (bijna 3 procent).
Prijscompensatie
Vakbond FNV constateert dat werknemers “het beu zijn” om elk jaar te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie en het behoud van hun koopkracht. De vakbond pleit daarom voor een algemene prijscompensatie, oftewel dat lonen automatisch worden gecompenseerd voor inflatie zodat niemand er in koopkracht op achteruit gaat. Dit zou in de praktijk uitkomen op een loonstijging van 7,9 procent voor werknemers met het minimumloon en 5,5 procent voor werkenden met een modaal inkomen.