Nettoloon stijgt gemiddeld met tientje per maand
woensdag 5 januari 2022
Het nettoloon van werknemers stijgt dit jaar gemiddeld met ongeveer een tientje per maand, constateert loonstrookjesverwerker ADP. Parttimers en jongeren moeten juist een paar euro’s per maand inleveren.
Hogere heffingskortingen en een lager belastingtarief in de eerste schijf zorgen dit jaar, net als een stijging van het wettelijke minimumloon, voor een lichte stijging in het nettoloon. Werknemers met een modaal inkomen krijgen er maandelijks 9,- euro bij, terwijl werknemers met een minimumloon daar nog eens een tientje bovenop krijgen.
Gepensioneerden gaan er dit jaar door een verhoging van de AOW-uitkeringen, lagere belastingen en een lagere bijdrage voor de zorgverzekeringswet eveneens licht op vooruit: het aanvullend pensioen van 500,- euro per maand stijgt met 1,33 euro, terwijl het aanvullend pensioen van 2.500,- euro per maand wordt verhoogd met 7,- euro.
Toch gaat niet iedere werkende Nederlander er in 2022 financieel op vooruit. Werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon, waaronder parttimers en jongeren onder de 21 jaar, ontvangen dit jaar namelijk minder arbeidskorting, waardoor zij ongeveer 3,- euro minder per maand overhouden in vergelijking met afgelopen jaar.
Thuiswerken
De vaste reiskostenvergoeding is per 1 januari verdwenen. Werkgevers hoeven voortaan alleen de daadwerkelijke reiskosten te vergoeden. Werknemers krijgen daarentegen wel een thuiswerkvergoeding van 2,- euro ter compensatie van extra uitgaven aan bijvoorbeeld stroom, gas, koffie en toiletpapier, al zal deze vergoeding in de meeste gevallen minder zijn dan de originele reiskostenvergoeding.