Nieuwste trend: ontslag nemen op TikTok
maandag 17 januari 2022
Het is de nieuwste rage op social media: video’s waarin jongeren zichzelf filmen terwijl ze hun ontslag indienen. De filmpjes zijn op TikTok al ruim 250 miljoen keer bekeken. “Het geeft een lekker gevoel, maar je bent wel mooi je baan kwijt.”
Jezelf filmen, een muziekje eronder zetten, een beschrijving toevoegen en voilà! Een groeiende groep jonge werkenden tussen 17 en 27 jaar deelt op social media een zogeheten QuitTok-video, oftewel een filmpje waarin ze hun ontslag bij de werkgever indienen. De video’s blijken razend populair: wereldwijd zijn ze inmiddels ruim 250 miljoen keer bekeken.
De ontslaggolf, omgedoopt tot The Great Resignation, lijkt een indirect gevolg van de coronapandemie. TikTok, bekend van onder meer dans-, voice-over- en doe-het-zelffilmpjes, genereerde de afgelopen twee jaar waarin er volop werd thuisgewerkt veel nieuwe en met name jonge gebruikers — een groep werknemers waarvan een groot deel steeds meer het werkplezier verloor naarmate de pandemie voortduurde. De video’s met de hashtag #QuitMyJob en #iQuitMyJob kregen steeds meer deelnemers en verspreidden zich zo als een lopend vuurtje.
Professionele passie
De trend lijkt voor veel jongeren een uitlaatklep en een manier om even gezien en erkend te worden. “Ik begrijp dat een QuitTok opnemen een lekker gevoel geeft, maar je bent wel mooi je baan kwijt”, vertelt Marieke Wehner van De Virtuele Banenbeurs, een online evenement waar jongeren in contact kunnen komen met werkgevers om samen met hen hun droombaan of professionele passie te verkennen. “We merken dat veel jongeren de coronatijd hebben gebruikt om na te denken over hun toekomst. Ze willen iets anders, maar wat precies blijft onbekend.”
Werk-privébalans
Niet alleen jongeren, maar ook ouderen denken steeds vaker aan ontslag en een carrièreswitch. Wereldwijd onderzoek van Randstad onder tienduizend werknemers leert dat één op de drie actief op zoek is naar een andere baan, terwijl ruim een kwart zelfs al van baan is gewisseld. “Werknemers zijn door de pandemie zelfbewuster geworden”, constateert Randstad-topman Jacques van den Broek. “Men weet wat hij of zij wil en onderneemt daar actie op.”
Stress blijkt de voornaamste reden voor het indienen van een ontslagbrief (bijna de helft van de ondervraagden zegt meer gestrest te zijn sinds het uitbreken van de pandemie), terwijl een betere werk-privébalans voor ruim twee op de drie werknemers de grootste drijfveer is voor (het verkennen van) een nieuwe stap in hun carrière.