De gevolgen van de pandemie op werken en mobiliteit
vrijdag 21 oktober 2022
De afgelopen jaren heeft heel Nederland zich aan moeten passen aan verschillende coronaregels. Inmiddels zijn de regels allemaal vervallen, maar wat zijn de uiteindelijke gevolgen van de coronacrisis op de manier van werken en mobiliteit geweest? In deze blog nemen we de verschillende gevolgen met je door.
Thuiswerken nog steeds populair
Tijdens het begin van de pandemie was het nog flink schakelen om allemaal thuis te werken. Nieuwe toetsenborden, computerschermen, etc. moesten allemaal extra ingekocht worden, omdat we ineens moesten verplaatsen naar ons eigen huis. Inmiddels lijken de meeste mensen hun draai te hebben gevonden met het thuiswerken. Uit onderzoek van Interpolis blijkt daarnaast ook dat 36 procent van de werknemers en 67 procent van de ondernemers nog steeds volledig of deels thuis werkt. Ook het online vergaderen blijft hierdoor voortbestaan. Het gevaar hierbij is wel dat ook steeds meer mensen digitaal vergaderen achter het stuur. Zo blijkt uit het onderzoek van Interpolis dat 40 procent van de ondernemers en 13 procent van de werknemers wel eens deelneemt aan online vergaderingen onderweg.
Flexibel mobiliteitsbeleid
Een flexibele werkplek staat al langer op het lijstje van diverse werknemers. De pandemie heeft er namelijk voor gezorgd dat werknemers konden laten zien dat ze net zo effectief bezig zijn vanuit huis als op kantoor. Hierdoor gingen steeds meer organisaties hun mobiliteitsplan herzien. Het beleid moet namelijk steeds meer gaan inspelen op de behoefte aan flexibiliteit. In het mobiliteitsplan komen zaken terug als de reisvergoeding, autoverzekering en het thuiswerkbeleid per werknemer. Een flexibel mobiliteitsbeleid zorgt voor meer duidelijkheid voor werknemers, klanten en leveranciers. Echter, blijkt uit het onderzoek van Interpolis dat maar een klein deel van de ondernemers een mobiliteitsbeleid heeft.
Huidige verkeersveiligheid
Nu kun je misschien denken, waarom is het dan nog steeds zo druk op de weg als meer mensen thuis werken? Het woon-werkverkeer is namelijk zo goed als terug op het niveau als voor de corona pandemie. Volgens het onderzoek van Interpolis kan dit komen doordat een op de tien werkenden liever alleen in de auto reist. Daarnaast ervaren mensen, nu het weer drukker wordt op de weg, het verkeer als gevaarlijker. Dit komt volgens het onderzoek van Interpolis voornamelijk door e-bikes, onoplettende mensen en meer agressie. Een van de grootste afleidingen in het verkeer is ook de mobiele telefoon. Het downloaden van de AutoModus app zorgt ervoor dat je je telefoon negeert tijdens het autorijden. Zo rijd jij mobielvrij en ben je geen gevaar voor medeweggebruikers.