Energietransitie blijkt door personeelstekorten zware opgave
vrijdag 14 oktober 2022
De uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 moet omlaag en de opwekking van duurzame energie omhoog, maar om deze energietransitie te realiseren zijn er eerst nog heel veel extra vakmensen nodig, concludeert uitkeringsinstantie UWV.
Het kabinet zet steeds meer op duurzaamheidsmaatregelen in om de broeikassen terug te dringen en de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Het uitvoeren van de klimaatdoelen verloopt echter nog niet van een leien dakje: liefst 48.000 extra vakmensen zijn er nodig om de energietransitie voor elkaar te krijgen, constateert UWV.
Het gaat bij deze vacatures onder andere om ontwerpers, architecten, elektriciens, installatiemonteurs voor zonnepanelen en laadpalen, analisten van ict-systemen en om calculatoren in de bouw en de installatietechniek. Deze specifieke beroepsgroepen, waarvoor het aantal openstaande vacatures sinds 2016 met 31.000 is gestegen, is onder meer nodig om de energie-infrastructuur — kabels, leidingen, buizen — aan te passen en uit te breiden naar duurzame zonne- en windenergie.
Uitdaging
Het tekort aan technische vakmensen speelt al langer. Techniek Nederland constateerde begin dit jaar dat er alleen al in de installatietechniek zo’n 20.000 vacatures zijn, een aantal dat de komende jaren naar verwachting oploopt naar 40.000. Ook ABN Amro concludeerde eerder al dat de krapte op de arbeidsmarkt een groot struikelblok vormt voor de energie-opgave van de Nederlandse overheid.