‘Personeel aantrekken wordt volgend jaar nog lastiger’
woensdag 12 oktober 2022
Meer dan de helft van het hoger management verwacht dat het in 2023 nóg moeilijker zal gaan worden om personeel aan te trekken en te behouden, blijkt uit de Salarisgids 2023 van recruitmentbureau Robert Half. Werknemers die toch binnenboord worden gehaald, kunnen hoogstwaarschijnlijk rekenen op een hoger salaris dan huidige werknemers met een soortgelijke functie.
Acht op de tien werkgevers geven in het jaarlijks onderzoek naar salarissen en trends op de arbeidsmarkt aan dat ze vrezen het huidige personeel niet te kunnen behouden. Bijna driekwart (71 procent) van de ondervraagde werkgevers ziet zich bovendien genoodzaakt om nieuw talent een hoger salaris te bieden dan huidige werknemers met een soortgelijke functie en soortgelijke ervaring. De bedrijfscultuur en een flexibele opstelling ten aanzien van het thuiswerken speelt volgens de werkgevers ook in toenemende mate mee in de jacht op nieuwe werknemers.
Een meerderheid van de werkgevers (54 procent) zegt de salarissen na de eerstvolgende opslagronde weer gelijk te willen gaan trekken. Ruim een kwart (28 procent) is van plan de salarissen direct aan te passen om deze weer in evenwicht te brengen.
Thuiswerkvergoeding
Tegemoetkomingen en financiële ondersteuning om onder meer de stijgende energierekening en de inflatie het hoofd te kunnen bieden, zullen naar verwachting ook een prominentere rol gaan vervullen. Populaire secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder meer thuiswerkbenodigdheden (52 procent), een financiële thuiswerkvergoeding (51 procent) en een bijdrage in de ziektekostenverzekering (42 procent).
Diversiteit
De ondervraagde werknemers merken dat kandidaten tijdens sollicitatiegesprekken steeds meer interesse tonen in thema’s die gerelateerd zijn aan de bedrijfscultuur. Zo willen de kandidaten meer weten over ethiek en bedrijfswaarden (36 procent), maatschappelijk verantwoord ondernemen (32 procent) en diversiteit, gelijkheid en inclusie (27 procent).