Voortbestaan familiebedrijven op de tocht door personeelstekorten
woensdag 26 oktober 2022
Ruim de helft van de familiebedrijven geeft aan dat de krapte op de arbeidsmarkt de voortgang van hun werk bedreigt, blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, RSM en Van Lanschot Kempen. De stijgende energieprijzen zijn eveneens reden tot grote zorgen.
In juni erkende een kwart van de bedrijven nog dat het voortbestaan van het familiebedrijf door de krapte op arbeidsmarkt in het geding kwam, maar dat aantal is een paar maanden later verdubbeld. De ruim tweehonderd door Nyenrode Business Universiteit ondervraagde familiebedrijven geven aan dat hun winstmarge door personeelstekorten het komende jaar 12 procent lager uitkomt. Mede hierdoor heeft sinds juni bijna de helft van de grotere bedrijven in familiehanden de lonen verhoogd.
Energieprijzen
Een andere grote zorg voor familiebedrijven is de inflatie. Met name de gestegen energieprijzen zijn voor veel ondernemingen een doorn in het oog. “Een op de zes directeuren van de familiebedrijven vreest hierdoor voor de continuïteit van hun bedrijf op de langere termijn”, constateren de onderzoekers. “Liefst 45 procent van de directeuren geeft aan dat de hoge prijzen van grondstoffen en energie ontwrichtend zijn voor het bedrijfsmodel.”
Overdracht
Gevraagd naar de door het kabinet op Prinsjesdag gepresenteerde plannen denkt 63 procent van de bedrijven dat deze negatief zullen uitwerken voor hun bedrijf. Ondernemers die hun bedrijven in familiehanden willen houden, overwegen daarnaast deze sneller over te dragen door de verwachte versobering van de regels.