‘Werknemers kopiëren grensoverschrijdend gedrag van leidinggevende’
woensdag 5 oktober 2022
Een werkgever is niet alleen leidinggevende, maar ook iemand met een voorbeeldfunctie. Met alle gevolgen van dien, blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. Gedraagt de werkgever zich namelijk niet naar behoren, dan nemen werknemers het toxische gedrag klakkeloos over.
Een internationaal team van Amerikaanse, Britse, Chinese en Pakistaanse onderzoekers vroeg honderden werknemers naar hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag van zowel leidinggevenden als collega’s. Denk hierbij aan ongepast taalgebruik, seksuele intimidatie, woede-uitbarstingen, vernederingen en machtsmisbruik. De verrassende conclusie: 68 procent van de ondervraagden die te maken hebben met vijandig gebruik van de leidinggevende, zijn ook slachtoffer van wangedrag van collega’s.
Toxische werkcultuur
De onderzoekers constateren een causaal verband tussen grensoverschrijdend gedrag van de leidinggevende en dat van werknemers. Het gevolg is een toxische sfeer op de werkvloer dat het vertrouwen schaadt van werknemers in hun werk en hun rol binnen de organisatie. Van de groep werknemers die vijandig gedrag van de baas ervaren, zegt 52 procent bovendien last te hebben van emotionele uitputting en liefst 77 procent zorgen te hebben over het behoud van zijn of haar baan.
“Het is duidelijk dat grensoverschrijdend gedrag aan de top van een bedrijf niet alleen schadelijk is voor werknemers als het gaat om emotionele uitputting en baanzekerheid”, zegt een van de onderzoekers. “Het moedigt namelijk ook andere werknemers aan om zich onethisch te gedragen, waardoor een toxische werkcultuur ontstaat in de hele organisatie.”
Race to the bottom
Het onderzoek deelt een vermoedelijke verklaring voor het kopieergedrag van werknemers. “Iemand die slecht behandeld wordt, kan het idee krijgen dat het behandelen van anderen zoals hij of zij zelf wordt behandeld de enige manier is om binnen een organisatie vooruit te komen. Dit gebeurt niet altijd bewust, maar het leidt wel tot een ‘race to the bottom’ tussen werknemers.”