Grote groep werknemers met geldzorgen dreigt uit te vallen
maandag 21 november 2022
Geld verdienen om de inflatie en de hoge energieprijzen het hoofd te kunnen bieden is cruciaal. Toch lijkt één op de drie werknemers met geldzorgen juist uit te vallen, vreest onderzoek- en adviesbureau Preventned. “Werkgevers merken dat hun mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.”
Consumentenprijzen zijn momenteel 14 procent duurder dan een jaar geleden. De energieprijzen liggen zelfs 173 procent hoger dan in december 2021. Niet iedereen heeft de financiële ruimte om de gestegen prijzen op te vangen: 8 procent van de Nederlandse huishoudens, in absolute getallen zo’n 630.000, heeft problematische schulden.
Preventned heeft berekend wat deze financiële problematiek betekent voor de productiviteit van medewerkers. Conclusie: één op de drie medewerkers met ernstige geldzorgen heeft een verhoogd risico om uit te vallen. De kans is volgens de organisatie groot dat deze groep werknemers in de komende jaren niet meer in staat is hun huidige werk uit te voeren.
Taboe
De schuldenproblematiek beperkt zich niet tot één specifieke beroepsgroep, maar doet zich voor in alle sectoren. “Werkgevers, groot en klein, zien dat medewerkers het financieel moeilijk hebben”, zegt een woordvoerder van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Tegelijkertijd merkt de organisatie dat het voor werkgevers “niet makkelijk” is om met werknemers in gesprek te gaan over hun geldzorgen. “Niet iedereen zit, hoe goed bedoeld ook, op die ‘bemoeienis’ te wachten.”
Werkgevers worden geadviseerd te investeren in cursussen van budgetcoaches waarmee medewerkers leren te ‘budgetteren’ en controle te krijgen over hun uitgaven. Daarnaast raadt Preventned bedrijven aan om algemene presentaties of workshops te geven over hoe je bijvoorbeeld meer uit je salaris kan halen. “Zo komt het onderwerp meer uit de taboesfeer.”